{ "title": "Bulgurlu Kıymalı Köfte", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/bulgurlu-kiymali-kofte.jpg", "date": "20.01.2024 04:42:59", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Bulgurlu Kıymalı Köfte, Her mevsim yapılabilecek ancak özellikle de yaz aylarında çok güzel olan bulgurlu kıymalı köfte, oldukça lezzetli olan Türk mutfağının yöresel lezzetleri arasındadır. Bu yemek çeşidi zahmetli gibi görünse de tüm malzemeler hazır olduğunda yaklaşık 20 dakikada kolaylıkla hazırlanıp servise sunulabilmektedir. Yanında yoğurt ile servis edilmesi bulgurun yemek sonrası verdiği şişkinliği en aza indirecektir. Zaten bulgurlu kıymalı köftenin yanında ayrı olarak başka bir yemek yapmaya da gerek yoktur. Sözü daha fazla uzatmadan bu nefis yemeğin tarifine geçiyorum. İlk kez deneyecekler için şimdiden afiyet olsun.

Bulgurlu Kıymalı köfte İçin Gerekli Olan Malzemeleri
İç Sos İçin Malzemeleri
Üst Sos İçin malzemeler
Bulgurlu Kıymalı Köfte Nasıl Yapılır?

Bulgurlu kıymalı köfteyi yapmak için ilk olarak, ince bulgur bir tencereye alınır ve kaynatılmış sıcak su ilave edilir ve ağzı kapatılarak 15 dakika kadar bulgurun iyice ıslanması ve kabarması beklenir. Bulgurun kabarmasının ardından tencerenin kapağı açılır ve kuru soğan rendelenir. Ardından içine orta yağlı kıyma, irmik, un, biber salçası, yumurta, göz kararı tuz, karabiber ve kuru nane ile kimyon ilave edilir. Daha sonra ara ara el suyla ıslatılır ve iyice yoğrulur.

Yoğurma işleminin ardından köfteden fındık büyüklüğünde alınarak küçük köfteler elde edilir. Bir tepsiye az miktarda un serpilir ve içine elde edilen köfteler konulup unla karışması sağlanır. Tüm köftelerin aynı şekilde hazırlanmasının ardından genişçe bir tencere alınır ve içine sıvı yağ koyulur. Ardından, tencereye domates salçası ilave edilir. Domates salçasının hafifçe kavrulmasından sonra içine bir litre su eklenip, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Ardından daha önceden yıkanıp, ayıklanıp ince doğranmış maydanozlar tencereye ilave edilir ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Daha sonra kaynamakta olan tencereye önceden hazırlanıp unlanmış olan köfteler ilave edilir ve kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Köftelerin kaynaması esnasında dağılmaması içi çok fazla karıştırmamak gerekmektedir. Köfteler pişip tencerede su kalmayınca tencere ocaktan alınır. Ayrı bir tava ocağa alınır ve içine tereyağı koyulur. Tereyağı erimeye başlayınca içine göz kararı kırmızı toz biber ile taze nane ve taze yeşil soğan tavaya eklenir. Bir sefer karıştırılır ve ocaktan alınır. Son olarak, hazır olan bulgurlu kıymalı köfte servis tabaklarına alınarak üzerine bu sos dökülür ve sıcak olarak yanında yoğurt ile servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }