{ "title": "Fırında Kıymalı Börek", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/firinda-kiymali-borek.jpg", "date": "21.01.2024 03:55:39", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Fırında Kıymalı Börek; Hiç kuşkusuz buğday ve un Türk mutfağında en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Besleyici ve tok tutma özelliği sebebiyle börekler sofralarımızın en çok arananlar arasında bulunmaktadır. Börek ve hamur işleri bugünkü pratikliğine kavuşmadan önce çeşitleri de ona göre şekillenmişti. Sac üzerinde pişirilen bazlamalar, yufkalar en çok tercih edilen hamur çeşitleri idi. Küle basılarak pişirilen külbastı böreklerin lezzetinin çok farklı olduğunu tadanlara anlatmaya gerek yoktur. Elde açılan kol börekleri, 5-8kat döşenen yufka ile hazırlanan kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı tepsi böreklerinin lezzetlerini hiçbir şey veremez. Tepsi börekleri, farklı şekillerde, farklı iç malzemeler kullanılarak, genel olarak basit hamurlarla hazırlan yufkalarla yapılabildiği gibi, günümüzde yaygın olarak mutfaklarımıza giren hazır yufkalarla da hazırlanmaktadır. Günümüzde hazır yufka ve elektrikli fırınların devreye girmesiyle hamur işleri eskiye nazaran az da olsa lezzet kaybına uğramıştır. Evde hazırlanan yufkalar az da olsa eski tatları yakalamaktadır.

Kısaca, hazırlama tekniği, açılmış yufkaların çeşitli sıvı karışımlarla ıslatıldıktan sonra aralarına yine çeşitli malzemelerden hazırlanan içler koyulmak suretiyle ve tepsilere döşenerek yapılan çeşitleridir. Bu çeşitlerin içinde yer alan tepsi böreğimizin tarifi aşağıdadır.

Fırında Kıymalı Tepsi Böreği İçin Malzemeleri

İçindekiler
Harcı için malzemeler
Nasıl Yapılır?

Harcı hazırlamak için margarini eritiniz, ardından yağ kızarmaya başlayınca doğradığınız soğanları ilave ediniz. Sık sık karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar pişmesini sağlayınız. Tencereye kıymayı ilave edip kapağını kapatınız. Kıymayı birkaç dakika arayla kırıştırarak kavrulmasını sağlayın. Tuzunu ve karabiberini ilave edin ve ardından bir kez daha karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin ve tavayı ocaktan alın. Harcımız ılıyınca maydanozu ilave edip karıştırın ve bir kenara alın.

Fırın tepsinizin içine yeteri miktarda tereyağı ile eşit şekilde yağlayınız. Yufkaların yarısını yağlanmış tepsiye kat kat, aralarına süt, yumurta ve tereyağından yaptığınız karışımı sürerek yerleştiriniz. Harcı yayarak yufkaların üzerine serin, ardından kalan yufkaları aynı şekilde üstüne yerleştiriniz. Üzerine yumurta sarısını sürünüz ve susamları ya da çörek otunu serpin. Daha önce 200 derece ısıttığımız fırının orta kısmında 20 dakika daha sonra üst kısımda 5 dakika pişirin. Hafif soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediniz.

Afiyet olsun.
" } ] }