{ "title": "Fırında Kıymalı Börek", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/firinda-kiymali-borek.jpg", "date": "21.01.2024 03:55:39", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Fırında Kıymalı Börek; Hiç kuşkusuz buğday ve un Türk mutfağında en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Besleyici ve tok tutma özelliği sebebiyle börekler sofralarımızın en çok arananlar arasında bulunmaktadır. Börek ve hamur işleri bugünkü pratikliğine kavuşmadan önce çeşitleri de ona göre şekillenmişti. Sac üzerinde pişirilen bazlamalar, yufkalar en çok tercih edilen hamur çeşitleri idi. Küle basılarak pişirilen külbastı böreklerin lezzetinin çok farklı olduğunu tadanlara anlatmaya gerek yoktur. Elde açılan kol börekleri, 5-8kat döşenen yufka ile hazırlanan kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı tepsi böreklerinin lezzetlerini hiçbir şey veremez. Tepsi börekleri, farklı şekillerde, farklı iç malzemeler kullanılarak, genel olarak basit hamurlarla hazırlan yufkalarla yapılabildiği gibi, günümüzde yaygın olarak mutfaklarımıza giren hazır yufkalarla da hazırlanmaktadır. Günümüzde hazır yufka ve elektrikli fırınların devreye girmesiyle hamur işleri eskiye nazaran az da olsa lezzet kaybına uğramıştır. Evde hazırlanan yufkalar az da olsa eski tatları yakalamaktadır.