{ "title": "Fırında Kıymalı Makarna", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/firinda-kiymali-makarna(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:13:11", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "Fırında kıymalı makarna, Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilen bir yemektir. Özellikle bir yöreye aittir diyemeyiz. Fakat Batıda daha çok yapılmaktadır. Özellikle şık bir sunum arayan bayanlar için ideal bir tariftir. Hem misafirlerine farklı bir sunum yapmak isteyen bayanlarca hem de günlerinde farklı çeşit çıkarmak isteyen bayanlarca sıklıkla tercih edilmektedir. Tek çeşit ile doyurucu bir yemek çıkarmak isteyen çalışan bayanlar içinde uygun bir alternatiftir. İçerisinde peynir ve kıyma bulunduğu için sade ve soslu makarnaya göre daha doyurucu bir yemektir. Et ve peynir yemeyen çocuklara eti ve peyniri hissettirmeden yedirmenin güzel yöntemlerinden bir tanesidir. Makarna sevmeyen erkekler için de alternatif oluşturmaktadır. Yanında komposto ile gayet lezzetli bir yemek olacaktır. İçerisinde bulunan peynir ve kıyma kalori oranını arttırmakla birlikte lezzetini de kat kat arttırmaktadır. Dilimlenerek yenmesi sayesinde çocukların da ilgisini çekmektedir. Şekilli kalıplarla kesilmesi halinde çocukların ilgisini daha fazla çeken bir yemek haline dönüşecektir. İsteğe göre baharatlarla zengileştirilebilecek bir yemektir.

Fırında Kıymalı Makarna Malzemeleri
Beşamel Sos İçin Malzemeleri
Kıymalı Harç İçin Malzemeleri
Fırında Kıymalı Makarna Nasıl Yapılır?

İlk önce makarnanın haşlanacağı derin tencere ocağa alınır ve içerisine yeteri kadar su ve tuz eklenir. Bu su iyice kaynayana kadar ocakta bırakılır. Kaynayan suyun içerisine makarnalar ilave edilir. Makarnalar güzelce yumuşayana kadar kaynama işlemi devam ettirilir. Makarnalar elle kontrol edilip yumuşadığı anlaşılınca tencere ocaktan alınır ve suyu bir süzgece boşaltılır. Süzgeçte kalan makarnaların üstünde kalan küçük kırıntılar gitsin diye bol soğuk su ile durulanır. Makarnaların süzgeçte suyunu salması beklenirken diğer taraftan soğanlar ve sarımsak küp-küp olacak biçimde ayrı bir tencereye doğranır. Üzerine sıvı yağ eklenir. Soğanlar güzelce pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilip yaklaşık olarak 3-4 dakika kadar kavrulur. Domateslerde rendelenir. Salça ve domateste tencereye ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra su ilave edilir ve bu suyun çekmesi beklenir. Ardından tuz ve karabiber ya da kırmızı biber ilave edilerek tencere ocaktan alınır.

Sıra geldi beşamel sosa, bu sos için öncelikle margarin ve un bir tencerede unun kokusu çıkana kadar orta derece ocakta kavrulur. Unun kokusu çıkınca süt yavaş yavaş karıştırarak eklenir. Bu şekilde süt ve un birleşip kıvam alınca tencerenin altı kapatılarak ocaktan alınır. Genişçe bir kapta makarna, beşamel sos ve beyaz peynir homojen olacak biçimde karıştırılır. Bu harcın yarısını bir fırın kabına koyup güzelce yayın. Kıymalı harcı makarnanın yüzeyine yayın. Makarnanın geri kalanını kıymalı harcın üzerine serin. Son işlem olarak da rendelenen kaşar peyniri makarnanın en üstüne serip önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek komposto ile servis yapın.

Afiyet Olsun.
" } ] }