{ "title": "Fırında Kıymalı Patlıcan", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/firinda-kiymali-patlican.jpg", "date": "20.01.2024 01:23:21", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde misafirler ağırlanırken sürekli yapılan bir ana yemek olan fırında kıymalı patlıcan yapımı oldukça meşakkatlidir. Kıvamı, kıyma ve baharat dengesi fırında kıymalı patlıcan için oldukça önemlidir.

Fırında Kıymalı Patlıcan malzemeleri
Fırından Kıymalı Patlıcan Nasıl Yapılır?

Bir tava içerisine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ konularak kısık ateşte kızması beklenir. Bu arada ince ince doğramış olduğumuz soğanlar kızaran yağın üzerine dökülür. Soğanlar tava içerisinde hafif hafif pembeleşince bu defa üzerine orta yağlı kıymamız dökülerek soğanla iyice karıştırılır. Bu arada biberlerimiz ince ince kıyılarak kıymamızın içine atılır. Soğan, kıyma ve biberler tam anlamıyla karışınca bu defa karabiber, tuz, pul biber eklenir. Baharatlar tam anlamıyla karışıma tadını verince bu defa ezilen sarımsaklar karışımın içine atılarak kıyma karıştırılmaya devam edilir. Malzemeler suyunu çekmeye başlayınca domatesler rendelenerek karışım içine eklenir. Bir müddet daha pişince karışımımız tezgâhın üzerine dinlenmeye alınır.

Bu arada patlıcanların kabukları paçalı şekilde doğranır ve ortası kıyma malzemesini eklemek amacıyla hafiften boşaltılır. Bu arada patlıcanın biraz ölmesi amacıyla az miktar sıvı yağında her tarafı kızartılır. Kızartılan bu patlıcanlar yıkandıktan sonra kâğıt havlu ile kurulamaya dikkat edilmelidir. Kızaran patlıcanların içerisine kıyma malzemesi konularak bir tepsiye patlıcanların tamamı dizilir. Akabinde 2 kaşık kadar domates salçası su ile karıştırılarak patlıcanların üzerine güzelce dökülür. Son olarak 180 derecelik fırına sürülen kıymalı patlıcanlar yaklaşık olarak yarım saat kadar pişirilir. Pişen patlıcanlar bir servis tabağına alınarak üzerine ince kıyılan maydanozlar eşliğinde servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }