{ "title": "Ispanaklı Kıymalı Börek", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/ispanakli-kiymali-borek.JPG", "date": "21.01.2024 00:48:13", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Ispanaklı kıymalı börek hem lezzetli hem de bir o kadar faydalı olan besin değeri yüksek börekler arasında yer almaktadır. Ispanak içerisinde vitaminler açısından inanılmaz zengin olmasıyla birlikte çok miktarda magnezyum bulundurmaktadır. Bu yüzden tıpta tedavi amaçlı oldukça çok kullanılmaktadır. Protein açısından da oldukça zengin sayılan ıspanak, doymamış yağları da bol miktarda bulundurduğu için oldukça tercih edilmektedir. Bol miktarda lif içerdiği de kesin olarak bilinir. Etin içerisindeki demir, potasyum ve diğer mineraller de oldukça fazladır. Bu yüzden bu ikili bir de yan yana gelince hem doyumsuz bir tat hem de oldukça besleyici bir besin haline gelmektedir. Şimdi gelin birlikte güzel bir Ispanaklı ve kıymalı börek hazırlayalım.

Ispanaklı kıymalı börek iç harcı için gerekli malzemeler
Börek hamuru için
Üzeri için
Ispanaklı kıymalı börek nasıl yapılır?

Öncelikle kıyma geniş bir tavada iyice hicbirsey katılmadan kavrulur hemen ardından soğanlar ince ince bir güzel doğranır ve kıymanın içerisine ilave edilerek kurulmaya devam edilir. Daha sonra sıvı yağ ilave edilir ve pembeleşinceye kadar iyice kavrulur. Soğanla kıyma iyice özleşince hemen ardından kuyruk yağı ve baharatlar ilave edilir ve iki dk. Sonra altı kapatılır. Hazırlanan bu harç temiz bir şekilde yıkanarak güzelce doğranmış olan ıspanakların üzerine dökülür ve bir güzel el yordamıyla malzemeler bir araya karışım haline gelinceye kadar karıştırılır. Daha sonra bu işlem yapıldıktan hemen sonra tezgâh üzerinde iyice soğumaya bırakılır ve dinlendirilir. Burada ıspanağın kavurma yapılmamasının sebebi ıspanak taze kalması ve sönme durumu olmasın sebebiyle hazırlanan harç direk üzerine dökülür.

İç harcımız soğuya dursun bizlerde hamuru yoğurmaya başlayalım. Öncelikle derin bir kap içerisine un alınır ve ardından yoğurt yumurta ve yaş maya katılarak tuz da ilave edilir. Daha sonra yoğurmaya başlanır ve ılık su azar azar ilave edilir ve kulak memesi yumuşaklığa gelinceye kadar iyice yoğrulmuş hale gelir. Daha sonra ekmek tahtası veya tezgâh üzerinde küçük bezeler halinde yumak tutulur ve oklava yardımıyla güzelce açılır. Daha sonra tepsinin boyutuna göre ince bir şekilde açılır. Her katta aralar hafif yağlama yapılır. Dört kat olunca iç harcı katılır ve üzerine tekrar açmaya devam edilir ve tekrar dört kattan sonra iç harcı katılır. En son olarak üzerine dört kat açılarak toplamda oniki kat açılmış olur ve üzeri için yumurta, yoğurt ve yağ karıştırılır ve üzerine ilave edilir. Güzelce dilimlenir ve 180 derece ısıtılmış dışında güzelce pişirilir ve afiyetle yenilir.
" } ] }