{ "title": "Kıyma Çeşitleri", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiyma-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 15:23:30", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesiminden sonra elde edilen ettin tüketilerek vücudun gerekli ihtiyacını sağladığı bilinmektedir. En fazla protein miktarı et ve et ürünlerinde yer aldığı bilinmektedir. Etin kızartarak, fırında, tavada, ızgarada tencerede isteğe göre pişirilmesiyle tüketileceği gibi kıyma yaparak daha az maliyetli olan sulu yemekler ile pişirilmesi tercihlerin ilk sırasında yer alır. Genel olarak etin pişirilmesi için kullanılan ettin hayvanın neresinden olduğunu bakılması gerekirken; kas dokusu olan bir etin yani bağ dokusu fazla olan etlerin genellikle az su eklenerek uzun süre kaynatılarak pişmesi gerekir. Sinir dokusu az ve yumuşak yapılı olan etlerinin ise kısa sürede su koymadan kendi suyu ile yavaş yavaş pişmesi daha sağlıklıdır. Kurbanda yediğimiz etin hangi bölümünden olduğunu ve nasıl pişirilmesi gerektiğini pek bilmesek de kasaptan alınan kıyma veya ettin hayvanın hangi bölgelerinden olduğunu bilerek tüketmemiz daha sağlıklıdır. Ayrıca et sevmeyen kişilerin eti kıyma olarak tercih etmesi görülmektedir. Bazı kişilerin eti yemediği gözlenirken; köfte, kıymalı gibi ürünleri yediği gözlenir. Bu kişilerin eti kıyma olarak muhafaza etmesi daha sağlıklıdır. Bu sebeple tüketilen etin yağlı ve yağsız olması yapılacak kıyma için oldukça önemlidir.

Dana kıyma çeşitleri

Gerdan kıyma, hayvanın gerdan kısmında bulunan yani boyun kısmında bulunan et parçalarını yağlı ve yağsız olarak ayırıp kıyma olarak tüketilmesi oldukça tercih edilir. Bu bölgenin etinin yumuşak olmasından dolayı tüketilmesi tercih edilen yerlerin ilk sırasında yer alır. Ayrıca boyun kısmı tarafında bulunan etin yağsız kıyma çektirilerek köftelik gibi kıymaların bu bölgenin elde edilmesi sağlanır.

Göğüs kıyma, Lezzetli kıyma hazırlamak için en uygun bulunan kısım göğüs kısmında bulunan yağlı olan lezzeti için baharata bile gerek kalınmayan bu bölümünden tercih edilir. Dananın göğüs kısmında bulunan yumuşak olan et parçalarının bölünerek et olarak tüketilmesinin yanında kıyma olarak tüketilmesi de oldukça lezzetlidir. Havanın sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan et parçası daha az yağlı olmasından dolayı yağsız kıyma isteniliyor ise bu bölgelerinden tercih ederek yemeklerde kullanılması sağlanır. Bu bölgelerden çıkarılan etten kıyma yapılması oldukça önemlidir. Ayrıca döş sarmaya yakın olan göğüs kısmının alt tarafında bulunan etlerden ortaya orta, yağlı olan bölümlerinden alınacak etler ile yağlı kıyma için oldukça uygundur.

Ancak kurbanda yapılan kıymanın saklanırken yağsız, az yağlı ve yağlı olarak seçilip çektirilmesinin ardından ayrı ayrı paketlenerek buzlukta muhafaza edilmesi yapılacak yemeklerde ona göre kullanılacak kıymayı tercih etmek en sağlıklısıdır. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri ise kıyma ete oranla daha kolay pişerken; yapılacak yemeklerin kısa sürede hazırlanmasına katkı sağlar.

Koyun kıyma çeşitleri

Koyun gerdan, koyunun boyun kısmında bulunan etler ayıklandıktan sonra kıyma haline getirilerek gerekli yemeklerde kullanılması mümkündür. Bu bölümde bulunan etlerin az yağlı olmasından dolayı daha yumuşak olduğu gözlenir. Böylece yapılan yemeklerde koyun kıyması da ayrı bir lezzet katar. Ayrıca koyunun nerede yetiştirildiğinin yapılan kıyma üzerinde etkileri vardır. Çünkü dağlık bir alanda yetiştirilen koyun ile ahırda yetiştirilen koyunun kıymasının tadı birbirinden çok faklıdır. Dağda yetiştirilen otlar ile yayılarak beslendiği için dağ kekiği gibi otları yediği için tadı daha aromalı olur. Ancak ahırda beslenen koyun hazır yem yediği için tadı diğerine oranla daha farklı olur. Tercih edilirken bunlara dikkat ederek kıyma seçmek gerekir.

Koyun kol, koyunların kol kısmına doğru olan bölgede kemik bulunmayan bölümlerden alınan etlerle yapılan kıymadır. Bu bölgede bulunan büyük et parçaları kıyma içinde kullanılırken; az yağlı olmasının yanı sıra yağlı bölümlerden alınan etler ile tercih olarak kıyma yapılması kıymanın aromasını daha fazla arttırır.
" } ] }