{ "title": "Kıyma Çeşitleri", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiyma-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 15:23:30", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesiminden sonra elde edilen ettin tüketilerek vücudun gerekli ihtiyacını sağladığı bilinmektedir. En fazla protein miktarı et ve et ürünlerinde yer aldığı bilinmektedir. Etin kızartarak, fırında, tavada, ızgarada tencerede isteğe göre pişirilmesiyle tüketileceği gibi kıyma yaparak daha az maliyetli olan sulu yemekler ile pişirilmesi tercihlerin ilk sırasında yer alır. Genel olarak etin pişirilmesi için kullanılan ettin hayvanın neresinden olduğunu bakılması gerekirken; kas dokusu olan bir etin yani bağ dokusu fazla olan etlerin genellikle az su eklenerek uzun süre kaynatılarak pişmesi gerekir. Sinir dokusu az ve yumuşak yapılı olan etlerinin ise kısa sürede su koymadan kendi suyu ile yavaş yavaş pişmesi daha sağlıklıdır. Kurbanda yediğimiz etin hangi bölümünden olduğunu ve nasıl pişirilmesi gerektiğini pek bilmesek de kasaptan alınan kıyma veya ettin hayvanın hangi bölgelerinden olduğunu bilerek tüketmemiz daha sağlıklıdır. Ayrıca et sevmeyen kişilerin eti kıyma olarak tercih etmesi görülmektedir. Bazı kişilerin eti yemediği gözlenirken; köfte, kıymalı gibi ürünleri yediği gözlenir. Bu kişilerin eti kıyma olarak muhafaza etmesi daha sağlıklıdır. Bu sebeple tüketilen etin yağlı ve yağsız olması yapılacak kıyma için oldukça önemlidir.