{ "title": "Kıyma", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiyma(1).jpg", "date": "21.01.2024 06:13:43", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Kıyma, geçmişten geleceğe önceki nesillerden çok farklı şekillerde günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. Bundan yıllar önce yaşayan insanların çoğu eti çiğ yediklerinden dolayı daha kolay ağızda parçalanması için kıyma işlemini ortaya çıkarmışlardır ve günümüze farklı teknolojik aletlerle beraber farklı sunumları gelmiştir. Ülkemizde olduğu gibi çoğu ülkelerde de oldukça yemeklerde kullanılan hayvan etinin makineden veya satır yordamıyla ince ince kıyılmış hali olarak bilinir ve bir o kadar lezzetlidir.

Türkiye genelinde dana, koyun, kuzu gibi hayvanların etleri kıyma halinde en çok sık bulunan çeşit olarak bilinmektedir. Ayrıca hindi ve tavuk etinin de aynı şekilde kıyma çeşidi bulunmaktadır. Kıyma, yemeklere oldukça farklı lezzet verirken aynı şekilde besin değeri oldukça çok yüksek olan et çeşidi arasında yer almaktadır. İçerisinde bol miktarda A, C, D, E vitaminleri ile aynı zamanda B6, B12 vitaminleri de içermektedir. Bununla beraber bolca fosfat potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller içerdiği bilinmektedir.

Besin değerleri çok yüksek olduğundan dolayı özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi oldukça önemli ve faydalıdır. Bu besin kaynağı çok farklı yemeklere tat ve lezzet vermekle beraber çeşit olarak ayrı bir görsel sunum da sağlamaktadır. Bunlara örnek verecek olursak, patlıcanlı oturtma, bezelyeli köfte, alinazik, tavuk köfte, İsveç köftesi, lahmacun, içli köfte, çorba çeşitleri, karnı yarık, patlıcan tavası ve birçok daha çeşidi olan yemeklere hem lezzet hem de ayrı bir çeşit sağlamaktadır. Kıyma, doğru pişme yöntemi ve içerisine katılan uygun malzemelerle hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir yemek haline gelmektedir. Çünkü et ürünleri doğru şekilde pişirimi yapılmadığı takdirde kanserojen madde içerme olasılığı oldukça yüksektir ve etin içerisindeki tüm vitamin ve minerallerin yok olmasına sebep olur.

" } ] }