{ "title": "Kıymalı Biber Dolması", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-biber-dolmasi(2).jpg", "date": "21.01.2024 11:02:51", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kıymalı Biber Dolması, Türk mutfağında oldukça önem taşıyan ve birçok kişinin sevdiği yemekler arasında yer alan biber dolmasının, zeytinyağlı, etli, peynirli, fırında ve kıymalı olmak üzere birçok çeşidi vardır. Hatta dolmalık biberi bulgurla ve mercimek ile yapan kişilerde bulunmaktadır.

Hemen hemen birçok yörede yapılan ve yüksek miktarda C ve B6 vitamini içeren ve sağlığa saymakla bitmeyecek kadar çok faydası olan dolma biberin, yeşil renginin yanı sıra ve sarı kırmızı ve turuncu renkte olanları da bulunmaktadır. Biber dolması yapmak istediğinizde yaptığınız dolmanın tadının oldukça güzel olmasını ve herkes tarafından beğenilmesini istersiniz. Yaptığınız biber dolmasının lezzet olarak daha farklı ve güzel olmasını istiyorsanız bence biber dolması kıymalı yapmalısınız. Klasik Türk lezzetlerinden bir tanesi olan kıymalı biber dolması küçükten büyüğe herkesin severek yiyebileceği ve misafirlerinize de ikram edebileceğiniz güzel bir yemek çeşididir. Yapılışı biraz uzun sürse de mükemmel lezzetini tattığınızda yaptığınıza değdiğini göreceksiniz. Bugün ne pişirsem diye düşünenler işte size muhteşem bir akşam yemeği. Üstelik dolma biberin içindeki pirinçler tane tane oluyor.

Kıymalı biber dolması malzemeleri
Kıymalı biber dolması nasıl yapılır?

Öncelikle dolmalık biberlerin sap kısımlarını kenar kısmından elinizle bastırarak bibere zarar vermeden çekirdekleri ile dikkatlice çıkarın. Bütün biberler için aynı yöntemi uygulayıp iyice içine temizledikten sonra biberleri bol suyla güzelce yıkayın ve suyunu süzmesi için bir süzgecin üzerine alın. Bu arada domatesleri yıkayıp dolma biberlerinin ağız kısmını kapatacak büyüklükte dilimleyerek hazır edin. Daha sonra dereotunu ince doğrayın.

Ardından doğradığınız dereotunu ve kıymayı derin bir kabın içerisine alıp kabın içerisine tuz ve baharatları ilave edin. Daha sonra pirinci de kabın içerisine ekleyin. Kuru soğanı da kabuklarını soyup yemeklik olacak şekilde doğrayıp karışıma ilave ettikten sonra sıvı yağın yarısını, domates ve biber salçasını da kabın içerisine ekleyip iyice karıştırın. Dolma biberlerin iç harcı hazır duruma geldiğinde biberleri tek tek bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurmaya başlayın. Dolmalık biberlerin içini doldururken tatlı kaşığı ile aldığınız harcı dolmaların içerisine hiç bastırmadan ve üst kısımlarında pirinçlerin piştiğinde şişeceğini ve daha fazla yer kaplayacağını hesaba katarak yaklaşık bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurduktan sonra içerisindeki malzemelerini dışarı çıkıp dağılmaması için dilimlediğiniz domatesleri biberlerin ağzını kapatacak biçimde bastırmadan yerleştirin ve biberler dik olacak bir şekilde tencerenize yan yana birbirine destekleyerek yerleştirin.

Biberlerinizi doldurduktan sonra tencerenin içerisine biberlerinin üzerine gelmeyecek biçimde ara kısımlarına doğru yaklaşık 6 su bardağı su ve iç harcınızdan geriye kalan sıvı yağını ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağımızın altını açın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte alarak dolma biberler yumuşayana kadar pişirin. Yemeğinizi yarım saat dinlendirdikten sonra servis tabaklarına alıp yanında yoğurtla servis yapabilirsiniz. İşte size harika bir akşam yemeği.

Afiyet olsun.

" } ] }