{ "title": "Kıymalı Dolma", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-dolma.jpg", "date": "19.01.2024 16:44:36", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Kıymalı dolma, dolma çok sevilen yemeklerden biridir. Dolma geniş kapsamlı bir yemek ismidir. Biber, patlıcan, kabak, lahana, salatalık, üzüm yaprağı dolması yapılabilir. Dolma yaparken ister taze sebze kullanılır. İster de mevsiminde bu sebzelerin kurutulması ile elde edilen kuru sebzeler kullanılır. Her ikisi de gayet lezzetli olan yemek çeşitlerindendir. Kuru sebzelerle yapıldığı zaman kurutulmuş sebzeler önce sıcak suda kaynatılır, bir süre. Ardından içleri doldurulur. Taze sebzeler ise direk içleri oyularak doldurulur. Yaprak sarmaları ise salamura yaprak ile ya da taze yaprak ile yapılabilir. Her biri birbirinden lezzetli dolma çeşitleridir bunlar. Sebze dolmaları öğlen yemeklerinde, beş çaylarında, kadınlar arası yapılan günlerde, akşam yemeklerinde tüketilebilir. Yaprak dolmaları ise günümüzde her an tüketilebiliyot hatta kahvaltı sofralarına bile renk katan meze türü yemeklerden biri olarak yerini alıyor. Dolma yaparken tüm sebzelerde ve yaprak da aynı harç kullanılabilir. Bu benle hazırlanan bir harç ile tüm sebzeler doldurulabilir. Şimdi daha önceden kurutulmuş olan sebzeler ile yapılan güzel bir karışık dolma tarifi verelim.

Kıymalı dolma yapımı için gerekli malzemeler
Kıymalı dolma nasıl yapılır?

Kıymalı dolma yapımı için ilk olarak salamura yaprakları sıcak suya basmalıyız ki fazla tuzu gitsin. Suya konulan yapraklar bir kenara alınır. Kuru biber, patlıcan ve salatalıklarında yumuşaması için kaynatılması gerekir. Bunun için önce salatalık ve patlıcanlar bir tencereye alınır ve üzerine kaynar su dökülür. Ocağa alınır ve kısık ateşte yumuşayana kadar yaklaşık 5-10ndakika kadar kaynatılır. Ardından patlıcan ve salatalık sudan alınır ve biberler bu suya atılır. Biberler daha kısa süre de piştiği için ayrı atılır. Biberler de pişince o da tencereden alınarak bir kenara alınır. Ardından iç harç hazırlanmaya başlanır. Üç harç için soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır. Bir tavaya alınır. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Ocağa alınıp altı açılır ve orta ateşte soğan ve sarımsak kavrulur. Ardından salça ilave edilir, kavrulunca kıyma eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz, nane, pul biber, karabiber, kimyon, eklenir ve iyice karıştırılır. Kıyma beş dakika kadar piştikten sonra pirinç ve bulgur yıkanarak ilave edilir. Biraz kavrulur ve üzerine bir su bardağı su konulur. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Ardından altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Yapraklar kontrol edilir ve tuzu gittiyse sudan çıkarılır ve bir kaba alınır. İç harç soğuyunca biber patlıcan ve salatalık içleri harçla doldurularak derin bir tencereye dizilir. Ardından sarmalar sarılmaya başlanır ve en üst kısma sarmalar dizilir. Tüm dolmalar hazırlanınca bir çay bardağı sıvı yağ bir kaşık salça ve tuz bir su bardağı suyla çırpılır. Ardından tencerenin üzerine eklenerek dolmaların üzerine kadar su konulur. Tencere ocağa alınır ve en kısık ateşte, yaklaşık bir saat kadar pişirilir ve kontrol edilerek altı kapatılır. Bir saat kadar dinlendirilip ardından servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }