{ "title": "Kıymalı Dolma", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-dolma.jpg", "date": "19.01.2024 16:44:36", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Kıymalı dolma, dolma çok sevilen yemeklerden biridir. Dolma geniş kapsamlı bir yemek ismidir. Biber, patlıcan, kabak, lahana, salatalık, üzüm yaprağı dolması yapılabilir. Dolma yaparken ister taze sebze kullanılır. İster de mevsiminde bu sebzelerin kurutulması ile elde edilen kuru sebzeler kullanılır. Her ikisi de gayet lezzetli olan yemek çeşitlerindendir. Kuru sebzelerle yapıldığı zaman kurutulmuş sebzeler önce sıcak suda kaynatılır, bir süre. Ardından içleri doldurulur. Taze sebzeler ise direk içleri oyularak doldurulur. Yaprak sarmaları ise salamura yaprak ile ya da taze yaprak ile yapılabilir. Her biri birbirinden lezzetli dolma çeşitleridir bunlar. Sebze dolmaları öğlen yemeklerinde, beş çaylarında, kadınlar arası yapılan günlerde, akşam yemeklerinde tüketilebilir. Yaprak dolmaları ise günümüzde her an tüketilebiliyot hatta kahvaltı sofralarına bile renk katan meze türü yemeklerden biri olarak yerini alıyor. Dolma yaparken tüm sebzelerde ve yaprak da aynı harç kullanılabilir. Bu benle hazırlanan bir harç ile tüm sebzeler doldurulabilir. Şimdi daha önceden kurutulmuş olan sebzeler ile yapılan güzel bir karışık dolma tarifi verelim.