{ "title": "Kıymalı Enginar", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-enginar.jpg", "date": "19.01.2024 03:52:34", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kıymalı Enginar: Bir çiçeğin tomurcuğu olan enginar son derece lezzetli ve en sağlıklı sebzelerden biridir. Bu lezzetli sebzenin hemen her yemeği birbirinden farklı güzel lezzette olmaktadır. Bu yazımda sizler için ilkbahar aylarının da gelmesi ile tazecik enginarların pazarlarda yerini alması sebebiyle kıymalı enginar yemeği tarifi vereceğim. Bu tarifi hazırlamanız için enginarı pazarlarda hazır soyulmuş olarak bulabilir ya da evde kendiniz ayıklayabilirsiniz. Enginarı pişirme yönteminin en sağlıklı olanı enginarın sadece kaba olan dış yapraklarını temizlemek ve bu şekilde tüm halde pişirmektir. Ancak enginarın tüm kabuklarını soymak isteyenler bunu pişirme işleminin hemen öncesinde yapmalıdır. Bu şekilde yapıldığında enginarın hem besin değeri korunmuş hem de lezzeti değişmemiş olacaktır. Sözü daha fazla uzatmadan zeytinyağlı enginar yemeğinden sıkılanlar ve yeni lezzetler denemek isteyenler için kıymalı enginar tarifime geçiyorum.

Kıymalı Enginar için Gerekli Olan Malzemeleri
Kıymalı Enginar Nasıl Yapılır?

İlk olarak, enginarlar (Eğer soyulmamış alınmış ise) güzelce soyulur. Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su koyulur ve içine yarım limonun suyu ile göz kararı tuz koyularak soyulan enginarlar bu tencerede yumuşayana dek haşlanır. Haşlama işlemi bittikten sonra tencere ocaktan alınır ve enginarların suyu süzülüp, soğuması için bir kenara bırakılır. Ardından, orta boy bir tava ocağa alınır ve içine sıvı yağ ile orta yağlı kıyma eklenir. Kıyma orta ateşte kavrulurken ayrı bir yerde kuru soğan ince doğranır. Kıyma kavrulunca doğranan soğanlar da tavaya ilave edilir. Ayrı bir yerde domates soyulur ve küçük küçük doğranır. Soğan ile kıyma bir sefer karıştırılır ve yaklaşık 3-4 dakika kadar kavrulduktan sonra içine doğranan domates de ilave edilir. Kavurma işlemi bittikten sonra tavaya domates salçası, pul biber ve karabiber, göz kararı tuz ve önceden ayıklanıp yıkanmış ve ince ince doğranmış olan yarım demet maydanoz da eklenip, bir sefer karıştırılıp ocaktan alınır. Bir fırın kabının içine enginarlar dizilir ve üzerine kıymalı harçtan koyulur. Fırın tepsisinin alt kısmına 1 kahve fincanı sıcak su eklenir. Kıymalı enginar önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar bekletilir. Daha sonra temsi fırından alınır ve üzerine önceden rendelenmiş göz kararı kaşar peyniri serpilir. Tepsi yeniden fırına alınır ve kaşarlar iyice eriyene dek beklenir. Son olarak, kaşarların da erimiş olmasıyla birlikte tepsi fırından çıkartılır ve servis tabaklarına alınarak sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }