Kıymalı erişte, besin değeri ve kalori değeri oldukça yüksek olan yemektedir. Diyet yapanlar ve kilo problemi olan kişilerin kıymalı erişte tüketilmesi gerekmektedir. Erişte, yumurta, tuz, su ve un ile elde edilen kuru hamur ile yapılmakta. Yapılan hamur 1 cm inceliğinde açılarak 1 cm kalınlığında şeritler halinde kesilir ve temiz bir sofra bezin de yaklaşık 1 hafta kurutulmaya bırakılır. Kurutulmuş erişteyi, yoğurtlu, salçalı ve kıymalı olarak çeşitli olarak pişirilebilir.
Kıymalı Erişte Malzemeleri
2 kâse doğal ev eriştesi
250 gram dana kıyma
100 gram tereyağı
5 kaşık sıvı yağ
2 adet orta boy domates
2-3 adet sivri biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 adet et bulyon (İsteğe göre)
1 kâse dolusu yoğurt
2 diş sarımsak
Kıymalı Erişte Nasıl Yapılır?
Derin bir tencerenin içine 1 litre su koyup kanamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra 2 kâse ev yapımı erişteyi ve bulyonu ekleyip 30 dakika pişirmeye bırakın. Haşlanmış olan erişteleri bir süzgeç yardımı ile süzün ve soğumaya bırakın. Daha sonra sıvı yağ ve tereyağını ekleyip tava da kızdırıyoruz hemen ardında ince doğranmış biberleri ve kıymayı ekleyip kısık ateşte yavaş yavaş kavurmaya başlıyoruz daha sonra domatesleri ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. Kıyma karışıma aroma katmak için karabiber ekleyip ocağın altını kapatabilirsiniz. Karıştırma kabına içine yoğurt koyup sarımsak eklenerek karıştırın hemen ardında süzmüş olduğumuz erişteyi ekleyip iyice karıştırın servis tabağına alın. Servis tabağına aldıktan sonra tereyağlı kıyma karışımını yoğurt karışımının üzerine gezdirin.