{ "title": "Kıymalı Gözleme", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-gozleme.jpg", "date": "19.01.2024 14:57:37", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Kıymalı Gözleme, Sabah kahvaltılarında ve öğle yemeklerinde oldukça fazla tüketilen kıymalı gözleme Anadolu özgü bir yemek türüdür. Yapılışı oldukça zahmetli olan bu lezzet yüzyıllardan bu tarafa ülkemizde sıklıkla yapılmakta olan bir lezzettir. Kıymanın baharatlar ile bütünleşmesi ve sıcak odun ateşinde pişen hamurun birleşimi ortaya çıkan bu lezzet damaklara hitap eden oldukça güzel bir lezzettir. Bugün sizlerle birlikte kıymayı gözleme yapılışını paylaşacağım.

Kıyma Gözleme Malzemeleri

İç Malzemeleri için
Hamuru için
Kıymalı Gözleme Nasıl Yapılır?

Bir teşt içerisine un koyulduktan sonra üzerine yukarıda belirtilen ölçeklerde yoğurt, sıvı yağı, tuz eklendikten sonra bir kaşık yardımı ile yoğurdun hamurun içerisinde yayılması sağlanır. Akabinde göz kararınca unun tam anlamıyla hamur haline geleceği kadar su eklenir. Eğer su eklendikten sonra hamur kıvamına henüz karışımımız gelmemiş ise biraz daha eklendikten sonra karışımın hamur halini alması sağlanır. Eğer su fazla konulmuş ve hamur cıvık hale gelmiş ise bu defa biraz un dökülerek bu denge sağlanmış olur. Tam anlamıyla tuz, sıvı yağ ve tuz unun içerisinde dağılınca ve hamurumuz kıvama geldikten sonra, hamurun mayalanması yani şişmesi amacıyla üzerine temiz bir bez örtülerek bir saat kadar dinlenilmeye alınır. Bu arada iç malzemeler hazırlanır.

Orta boy bir tencerenin içerisinde bir tutam tereyağı eritilir. Tereyağı kızınca üzerine orta yağlı kıyma dökülerek biraz kavrulur. Kıyma kavrulurken tezgâhımızın üzerinde soğan iri iri kıyılarak kıymanın üzerine aktarılır. Soğan ve kıyma bütünleşince üzerine karabiber, tuz, kırmızı biber ve sıvı yağı eklenir. Bir müddet sonra baharatlar ile bütünleşen kıymamız tam anlamıyla kavrulması tamamlanır.

Dinlenen hamurumuz limon büyüklüğünde yuvarlak hale getirilir ve oklava veya merdane yardımı ile iyice açılır. Açılan hamurun üzerine daha önce kavurduğumuz kıyma döküldükten sonra yarım daire şeklinde kapatılır. Kapatıldıktan sonra fazla gelen hamur bir çay tabağı yardımı ile kesilerek hilal biçiminde daha önceden hazırlanan saç ocağa atılır. Burada ön yüzü 3 dakika kadar piştikten sonra bu defa gözlemenin diğer tarafı çevrilir ve iki yüzüne de pişim yakın daha lezzetli olması amacıyla tereyağı sürülür. Akabinde pişmesi tamamlanan gözleme bir servis tabağına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }