{ "title": "Kıymalı Kol Böreği", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-kol-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 17:20:48", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kıymalı kol böreği, oldukça lezzetli bir hamur işi türüdür. Hazır yufka tercihe dilerek yapılabileceği gibi mayalı hamur yoğrularak da hazırlanabilir. Besleyici ve doyurucu özelliği yüksek olan kıymalı kol böreği çocuklarınız için harika bir öğün olabilir. Misafirlerinizi ağırlamak ya da davet masalarınızı renklendirmek için kıymalı kol böreği tercih edebilirsiniz. Yanında ayran ya da çayla servise sunulabilecek kıymalı kol böreğini sizin için mayalı hamurdan hazırladık. Denediğinizde vazgeçemeyeceğiniz tarifler arasında yer alacağınıza emin olabilirsiniz.

Kıymalı kol böreği için gerekli malzemeler
İç harcı için
Arası için
Kıymalı kol böreği nasıl yapılır?

Kıymalı kol böreğini için ilk önce hamuru hazırlanır. Çukur bir yoğurma kabına ılık süt alınarak üzerine maya ufalanarak eklenir. Kabın ağzı kapatılarak 5 dakika beklenir. Maya sütle iyice birleştikten sonra ılık su, tuz, şeker ve yumurtalar ilave edilerek karıştırılır. Karışıma yavaş yavaş un ilavesi yapılır ve yumuşak kıvamda bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamur iyice özleştikten sonra üzeri nemli bir bezle kapatılarak yarım saat mayalanmaya bırakılır.

İç harcı için kıyma uygun bir tavaya alınır. Kıyma bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Kavrulan kıymaya 1 fincan kadar sıvıyağ eklenir. Kuru soğanların kabukları soyularak kavrulan kıymanın üzerine ince olacak şekilde doğranır ve kavurmaya devam edilir. Kuru soğanlar iyice kavrulduktan sonra salça, karabiber ve tuz ilave edilip karıştırılır. Son olarak maydanoz incecik kıyılarak kıymalı iç harca eklenir. Ocağın altı kapatılarak tekrar karıştırılır.

Dinlenen ve mayalanarak hacmi artan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılarak beze yapılır. Bezelerin üzeri hafif unlanarak nemli bir bezle kapatılır. Margarin ve sıvıyağ bir tencerenin içinde buluşturularak ısıtılır. Mutfak tezgâhı unlanarak bezelenen hamurlar mümkün olduğunca ince olacak şekilde açılır. Açılan yufkanın üzeri yağlı karışımla iyice yağlanır ve kıymalı iç harçtan serpiştirilir. Hamurdan kaç adet beze çıkmışsa iç harç ona göre ayarlanır. İç harç serpilen yufka rulo şeklinde katlanarak kendi etrafında çevrilip, yağlı kâğıt serili fırın kabına yerleştirilir. Diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanır. Sarılan kol börekleri birbirine değmeyecek şekilde fırın kabına dizilir. Böreğin tepsi mayası gelmesi için en az yarım saat bekletilir. 2 adet yumurta sarısı çırpılarak böreklerin üzerine sürülür. Arzuya göre çörek otu ve susamla süslenir. Fırın 200 dereceye ayarlanarak, börekler ısınmış fırına verilir. Altı üstü eşit şekilde kızarana kadar pişirilir. Kıymalı kol böreği servise hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }