{ "title": "Kıymalı Lahana Sarması", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-lahana-sarmasi.jpg", "date": "19.01.2024 14:49:18", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Kıymalı lahana sarması, kıymalı lahana sarma biraz emek isteyen fakat oldukça lezzetli olan bir yemektir. Çoğu insanlar tarafından oldukça sevilerek tüketilir. Besleyici ve lezzetli bir yemektir. Özellikle kış aylarında çok sık yapılır. Çünkü lahana bir kış sebzesidir. Kermeslerde, kadın topluluklarında, öğlen yemekleri, akşam yemekleri ve beş çayları menülerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir lezzettir. Kıymalı lahana sarması yapımına bakalım.

Kıymalı lahana sarması yapımı için gerekli malzemeler
Kıymalı lahana sarması nasıl yapılır?

Kıymalı lahana sarması için ilk olarak lahanaları haşlamak gerekir. Lahanayı haşlamak için üst kısmından bir iki bıçak atılır köküne doğru. Ardından tek tek yapraklarına ayrılır. Çok zedelemeden ayırmak gerekir ki sararken kolay sarılsın. Lahanalar dal dal ayrılıp bir kenara alınır. Büyük bir tencereye su doldurularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine lahanalar atılır ve yumuşayana kadar 10-15 dakika haşlanır. Ardından tencereden alınır ve soğumaya bırakılır. Lahana soğurken iç harcı hazırlanır. İç harcının hazırlanması için bir tavaya soğanlar küçük küçük doğranır. Üzerine sıvı yağ eklenerek soğanlar kavrulur. Ardından kıyma eklenir. Eklenen kıyma suyunu salıp tekrar çekene kadar kavrulur. Ardından salça eklenir. Salça kavrulunca bulgur ve pirinç yıkanıp tencereye ilave edilir. Ardından nane, biber, kimyon eklenir ve karıştırılır. Damak tadına göre tuzu ilave edilir. Ardından iki su bardağı kaynar su eklenir. Suyunu çekene kadar kısık ateş de pişirilir. Kapağı kapatılır ve o şekilde dinlendirilir. Bu sırada önceden haşladığımız lahana sarmalık boyutta dilimlenir. Dilimlenen lahanalar bir kenara alınır. İç harçta soğuduysa sarılmaya başlanır. Her bir parçanın içine bir tatlı kaşığı kadar iç konularak sarılır ve tencereye dizilir. Sosu için bir çay bardağı sıvı yağ, bir yemek kaşığı salça ve damak tadınıza göre biraz tuz bir kâseye alınır. Üzerine bir bardak su eklenerek iyice çırpılır. Sarmaların üzerine eklenir. Ardından üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ilave edilir. Sarma ocağa alınır ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Sarmalar pişince bir saat kadar dinlendirilir. Ardından servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }