{ "title": "Kıymalı Patlıcan", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-patlican.jpg", "date": "20.01.2024 05:47:37", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kıymalı Patlıcan, A, B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan, sindirim sistemini rahatlatan ve yüksek oranda lif içeren patlıcan, düşük kalori içermesi sebebiyle birçok kişi tarafından oldukça sık tercih edilen bir sebzedir. Kıyma ile yan yana geldiğinde ayrı bir lezzete bürünen patlıcan, yaz mevsiminde en fazla tüketilen sebzeleri arasında yer alır. Bulunması oldukça kolay ve maliyeti çok ucuzdur. Akşam yemeklerinde yapabileceğiniz ve konuklarınızın severek yiyebileceği kıymalı patlıcanın fırında yapılışını sizlerle paylaştım. Muhteşem görünüşü ve lezzetiyle bu tarif hem gözünüze hem de midenize hitap edecek. Bugün ne pişirsem diye düşünen hanımlar sizler için önerim fırında kıymalı patlıcan olacak. Bu farklı tarif sayesinde sofralarınız renklendirecek ve kıymalı patlıcanın mükemmel lezzetine bayılacaksınız.

Fırında kıymalı patlıcan Malzemeleri
Fırında kıymalı patlıcan nasıl yapılır?

Öncelikle patlıcanları iyice yıkadıktan sonra alacalı olacak şekilde yani boylamasına ince şeritler halinde soyun ve kesme tahtasının üzerinde bir parmak kalınlığında olacak şekilde dilimleyin. Geniş bir kabın içerisine bolca su ve tuz ilave ettikten sonra dilimlediğiniz patlıcanları suyun içerisine atın ve yaklaşık yarım saat kadar beklettikten sonra patlıcanları bol su ile yıkayıp suyunun süzülmesi için bir süzgeç üzerine alın. Patlıcanların yağ çekmemesi ve yağın sıçramaması için isterseniz kâğıt havlu ile iyice kurulayabilirsiniz. Patlıcanlar iyice suyunu bıraktıktan sonra derin bir kızartma tenceresinin içerisine sıvı yağ ilave edip dilimlediğiniz patlıcanları arkalı önlü iyice kızartıp çektiği yağı bırakmaları için kâğıt havlu serdiğiniz bir kabın içerisine alın. Bu arada bir tavanın içerisine sıvı yağ ilave edip ocağın açın ve kabuğunu soyup ince ince doğradığınız soğanları tavanın içerisine atıp soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra tavanın içerisine 400 gram kıymayı da ilave edip kıymaların topaklanmaması için tahta kaşığın arka kısmı ile iyice ezerek kavurun. Kıyma kısık ateşte kavrulurken bu arada sivri biberleri ortadan ikiye kesip jülyen şeklinde dilimleyin. Domatesleri de ince ince dilimleyip hazır edin.

Kavrulan kıymanın içerisine son olarak tuzu ve karabiberi de ilave ettikten sonra tavanın altını kapatın. Daha sonra bir fırın tepsisine ya da geniş bir borcamın içerisine kızarttığınız patlıcanları yan yana dizin ve üzerine kavurduğunuz kıymadan bir kaşık dolusu ilave ettikten sonra üzerini bir dilim biber ve bir dilim domates ile süsleyin. Bütün patlıcanlar için aynı işlemi uyguladıktan sonra kıymalı patlıcanların kuru olmaması için bir kâsenin içerisine domates ve biber salçasını ilave edip yaklaşık 1 çay bardağı kadar da su ekleyip iyice karıştırdıktan sonra hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine gezdirin ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırının orta tarafına sürerek üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Kıymalı patlıcanlar yaklaşık 10 dakika dinlendikten sonra servis tabaklarına alıp yanında pirinç pilavı ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }