{ "title": "Kıymalı Sodalı Börek", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-sodali-borek.jpg", "date": "19.01.2024 00:09:24", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Kıymalı sodalı börek: Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar börek çeşitlerine her gün başka bir boyut kazandırmakta üstümüze yoktur. Bir çoğumuz hamur açıp birbirinden lezzetli börekler yapabiliriz. Fakat birçoğumuzda hamur açmayı pek beceremeyiz bu yüzden hazırladığımız böreklerin el açması börekleri aratmaması için farklı yöntemler deneriz. Kimimiz yumuşacık börek severken kimizde çıtır çıtır börek severiz kıymalı sodalı börek çıtır çıtır börekler içerisinde iyi bir örnektir. Kıymalı sodalı böreği bazılarımız tek tek tepsiye sererek hazırlar bazılarımızda rulo şeklinde sararak hazırlar. Rulo şeklinde hazırlanmış börek daha çıtır çıtır olur tepsiye kat kat dizilmiş olan biraz daha yumuşak olur. Bu kişinin damak zevkine göre yapacağı bir şeydir. Ayrıca kıymalı sodalı böreği çay saatlerinde çayın yanında keyifle ikram edebileceğiniz gibi akşam yemeklerinde çorbadan sonra veya ana yemekten sonra ara sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Doyurucu ve oldukça da besleyici bir börek çeşididir. Çocuklarımız içinde iyi bir alternatif olan bu böreğin tarifini sizlerle paylaşıyorum. Deneyim hazırlayan herkesin beğeneceğini ve sevdiklerine keyifle sunacağından eminim bu nedenle denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Kıymalı sodalı börek için gerekli malzemeler
Kıyma harcı için gerekli malzemeler
Kıymalı Sodalı Börek Nasıl Yapılır?

Sodalı kıymalı börek için ilk olarak kıymalı harcını hazırlamakla başlıyoruz. Kıymalı harç için yanmaz bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı veya isteğinize göre sıvı yağı koyup İçerisine kabuklarını soyup yıkadığımız kuru soğanları küp-küp doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından pembeleşen soğanların içerisine kıymayı ekleyip kıyma sulanıp suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. Kavurduğumuz kıymanın içerisine tuz ve karabiberi ekliyoruz. Son olarak da yıkayıp ince ince kıydığımız maydanozları ekleyip karıştırıyoruz ve ocaktan indiriyoruz. Kıyma harcı bir kenarda hafif soğurken biz bir yandan böreğin sodalı sosunu hazırlıyoruz.

Ayrı bir yerde küçük bir kesenin içerisine süt, soda ve sıvı yağı koyup iyice çırpıyoruz. Daha sonra yufkayı düz bir zemine serip üzerine hazırladığımız sodalı sostan sürüyoruz. Daha sonra yufkanın bir ucundan tutup diğer ucuna doğru katlayarak de şeklini almasını sağlıyoruz. Ardından yufkanın katlanmış orta kısmına kıymalı harçtan seriyoruz. Kıyma koyduğumuz yerden başlayıp ucuna doğru rulo şeklinde sarıyoruz. Daha sonra sardığımız böreği dilediğimiz uzunlukta kesiyoruz. Kestiğimiz kıymalı sodalı böreği yanmaz kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine tek tek diziyoruz. Ardından bütün malzemeler bitinceye kadar bu işleme devam ediyoruz. Genelde bir miktar sos artıyor bu sosu tepsiye dizdiğimiz böreklerin üzerine kaşık yardımı ile gezdirebiliriz. Daha sonra hazırladığımız böreği buzdolabında yaklaşık iki saat dinlendiriyoruz. İki saatin bitiminde böreği fırından alıp yumurta sarısı sürüp susam serpin. Ardından önceden ısıttığımız 180 derece fırında çıtır çıtır kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Hazırladığımız kıymalı sodalı böreği sıcak olarak ayran veya çay eşliğinde servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }