{ "title": "Kıymalı Su Böreği", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-su-boregi.jpg", "date": "20.01.2024 11:34:11", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kıymalı Su Böreği, Börek çeşitleri arasında en güzeli olan su böreği, diğer böreklere göre yapılışı açısından oldukça farklılık gösterir ve ustalık isteyen bir börektir. İtalyan mutfağında da benzeri yapılan su böreği, peynirli ve kıymalı olarak yapılabilir. Bayramlarda, akşam yemeklerinde ve beş çaylarında konuklarınıza ikram edeceğiniz muhteşem lezzete sahip olan bu börek fırında yapılabileceği gibi aynı zamanda kor ateş üzerinde de yapılabilir. Ateş üzerinde yapılan su böreği diğer yüzü de piştikten sonra kesilerek sunulur. Açılan yufkalardan yapılan su böreğinin kıymalı olanı daha makbuldür. Yapılışı biraz zahmetli bir börek çeşitli olan bu böreğinin harika lezzetini tattığınızda yaptığınıza değdiğini göreceksiniz. Bayan oturmalarında konuklarıma ne ikram edeyim diye düşünenler ve akşam yemeklerinde sofralarına çeşit katmak isteyenler için kıymalı su böreği tarifini harika bir seçim olabilir. Sizin için paylaştığım kıymalı su böreği tarifini kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Kıymalı su böreği malzemeleri

Hamuru için
İç harcı için
Haşlamak için
Kıymalı su böreği nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine un ve yumurtaları ilave edip sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Hamura ilave edeceğiniz suyu hamurun kıvamına göre ayarlayın ve hamuru iyice yoğurduktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.

Bu arada böreğin iç harcını hazırlamak için soğanları ince doğradıktan sonra geniş bir tavanın içerisine sıvı yağ ilave edip, soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Tavanın içerisine kıymayı da ilave edip kavurun.

Kıyma kavrulurken geniş bir tencerenin içerisine açacağınız yufkaları haşlamak için 5 litre su ve hamurların parçalanmadan haşlanabilmesi için 1 yemek kaşığı tuz ilave edip ocağın altını açın. Kavrulan kıymanın içerisine tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra tavanın altını kapatın ve maydanozları ince kıyın ve iç harcınıza ilave edip karıştırın. Yarım saat kadar dinlenen hamurunuzu 9 eşit bezeye ayırın. Bu 9 bezinin bir tanesi tepsinin alt kısmına serilecek bir tanesi de böreğin kapağı olacak şekilde tepsi büyüklüğünde açın ve bir masanın üzerine temiz bir sofra bezi serdikten sonra açtığınız yufkanın bir tanesini tepsinin altına diğerini ise sofra bezinin üzerine alın. Geriye kalan 7 bezeyi de aynı büyüklükte un ilave ederek açın ve açtığınız hamuru dört eşit parçaya kesip softa bezinin üzerine birbirine yapışmayacak şekilde güzelce yerleştirdikten sonra geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun ve tencerede kaynattığınız suyun içerisine açıp dört parçaya ayırdığınız hamurdan bir parça atıp bir dakika boyunca haşlayın ve hamurlara zarar verip zedelemeden çıkarıp soğuk suyun dolu olan kabın içerisine bırakın. Hamuru soğuk suda biraz beklettikten sonra fazla suyunu alıp kırıştırarak tepsinin üzerine döşeyin. Ardından döşediğiniz hamurların üzerine hazırlamış olduğunuz harçtan her yerine eşit miktarda olacak şekilde serpiştirin ve biraz da sıvı yağ gezdirin. Aynı işlemleri diğer katlar içinde yaptıktan su böreğinizin kapağı için ayırdığınız hamuru da döşemiş olduğunuz yufkaların üzerine kapattıktan sonra önceden ısıttığınız 200 ℃ fırının orta rafına sürerek üzeri kızarana kadar pişirin. Su böreğini piştikten sonra yaklaşık 20 dakika dinlendirip dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }