{ "title": "Kıymalı Yemekler", "image": "https://www.kiyma.gen.tr/images/kiymali-yemekler.jpg", "date": "20.01.2024 06:17:20", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Kıymalı yemekler; yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelse de sebze yemeklerin genelinde kıyma kullanılır. Kuşbaşı et yerine tercih edilen kıyma ile sebze yemekleri yapıldığı gibi köfteli sebze yemekleri de zengin bir menüye sahiptir. Kıymalı ana yemeklerin başında karnıyarık ve dolmalar gelmektedir. Daha sonra fırında köfte çeşitleri. Tencere yemeklerinde bir tercih meselesi olan kıyma, kuşbaşı et yerine kullanılabilir.

Kıymalı karnabahar yemeği gerekli malzemeler
Kıymalı karnabahar yemeği nasıl yapılır?

Orta boy büyüklüğünde karnabahar yapraklarından temizlenip bölünerek yıkanır. Yıkama işlemi derin bir kaba su ve sirke koyarak karnabaharı içerisinde 10-15 dakika bekletmekle olur. Bu yöntemin tüm sebzelerin yıkanıp temizlenmesinde kullanılması sağlıklı olandır. Derin bir tencerenin içerisine su konup kaynatılır. Suya biraz limon ve tuz atılır. Yıkanmış olan karnabahar kaynayan suya konur ve haşlanması sağlanır. Tercihe göre karnabahar yemeği sebzeyi haşlamadan da yapılabilir. Haşlama işlemi sebzenin sahip olduğu keskin kokuyu alacaktır. Haşlanan karnabahar süzülüp bir kenara alınır. Yemek yapılacak tencereye yeteri miktarda zeytinyağı dökülüp ocağa konur. Soğan doğranıp kavrulmaya başlanır. Sarımsaklar ve kıyma da eklenip kavrulmaya devam edilir. 1-2 dakika sonra domates salçası da konup bir iki karıştırılır. Daha sonra tencereye 1 bardak su eklenir. Su kaynamaya içerisine başlatınca karnabaharlar konur. Tuzu ve baharatları atılır. 1 adet kesme şekeri ve tercihe göre yarım limon suyu da eklenir. Yemeğin suyu karnabaharların üzerini geçmeyecek kadar ayarlanır. Orta ateşte pişirilir.

Kıymalı Tirit Gerekli malzemeler
Kıymalı ekmek tiridi nasıl yapılır?

Soğan ve biberler yemeklik küçük küçük doğranır. Bir tencerenin içerisine tereyağı konur ve doğranmış sebzeler kavrulmaya başlanır. Biberler sararmaya başlanınca Kıyma ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Kıymalar rengini alıp çiğliği gittikten sonra küçük doğranmış domateslerde ilave edilir. Domatesler suyunu çektiğinde üzerine yumurta kırılıp karıştırılır. Pul biber, tuz ve reyhan atılır. Daha sonra tencerenin yarısına gelecek şekilde su konup kaynatılır. Kaynayan suya kuru ekmekler konur. Kurutulmuş olan ekmeklerin saçta pişirilen köy ekmekleri olması lezzet açısından önemlidir. Diğer somon ekmekler hemen yumuşayacağı için tirit için pek uygun değildir. Kaynayan sebzeli suyun içine atılan ekmekler 3 dakika kadar kaynatılır ve ocak kapatılır. Fazla bekletmeden ekmek tiridi ayran ile servis edilir.

Dalyan köfte için gerekli malzemeler
İç harcı için
Dalyan Köfte Üzeri için
Dalyan köfte nasıl yapılır?

Köftenin harcını hazırlamak için bir kabın içerisine 1 tane soğan rendelenir. Kıyma, un, yumurta, ince kesilmiş bir tutam maydanoz, tuz, kimyon, karabiber ve pul biber de konup yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemeler kıyma ile özleşene kadar yoğrulur. Hazır olan köfte harcını yaymak için önce masa, tezgâh gibi sert bir zemine alüminyum folyo serilir. Kıyma harcı folyo üzerine yayılır. 3 adet önceden haşlanmış yumurta köftenin ortasına bütün olarak adı sıra dizilir. Hazır garnitür yerine evde istenilen sebzeler küçük küçük doğranıp haşlanarak garnitür olarak kullanılabilir. Yumurtaların aralarına ve üzerine hazır olan garnitür serpilir. Alüminyum folyonun bir ucu kaldırılarak köfte rulo yapılır. El yordamıyla bastırılarak düzgün ve malzemelerin birbirine yapışması sağlanır. Orta boy bir fırın tepsisi yahut bor cam yağlanıp köfte içerisine konur. Yumurtanın beyazı çırpılıp dalyan köftenin üzerine sürülür. Bu işlem köftenin pişerken açılıp dağılmamasını sağlayacaktır. Bir kâsenin içerisinde domates salçası 1 bardak suyla karıştırılır. Hazırlanan sos köftenin üzerine dökülüp fırına verilir. 180 dereceli fırında 45 dakika pişirilir. Fırından alınan dalyan köfte servis edilmek için 2 parmak kalınlığında dilimlere ayrılıp servis edilir.
" } ] }