Dolmamızı yaparken ilk olarak iç harcı hazırlanır. İç harcı için kıyma bir tavaya alınır ve ocağa alınıp altı açılır, suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ardından yarım su bardağı sıvı yağ eklenir ve iki adet kuru soğan soyulup üzerine küçük küçük doğranır. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve bir yemek kaşığı salçası eklenir. Salça da eklenince ardından damak tadına göre tuz, pul biber ve karabiber, sumak eklenir.
Pirinç yıkanır ve süzülür onlarda tavaya ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur ve üzerine iki su bardağı su eklenir. Harç suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır ve bir kenara alınır. İç harç biraz soğumalıdır ki sebzeleri doldururken kolay olsun.
Biberler oyulur. Biberler oyulurken piyasada satılan oyucular kullanılarak daha kısa sürede yapabilirsiniz. Bunlardan yoksa sap kısmından hafif bastırarak da içi oyulabilir. Bu işlemi yavaş bir şekilde yapmalısınız ki biberler zedelenmesin. Oyulan biberlerin içleri kıymalı harç ile doldurulur. Doldurulan biberlere bıçak ile yandan birer küçük kesik atılır ki suyu içine alabilsin. Ardından tencereye dizilir. Biberlerin içi çıkmasın diye domates dilimlenip ağzına kapatılır. Tüm biberler bu şekilde doldurulup ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Ardından bir yemek kaşığı salça yarım su bardağı kalan sıvı yağ ile bir kâse de çırpılır. Üzerine biraz su eklenerek tekrar çırpılır. Bu salçalı sos içerisine tuz da atılarak tencereye eklenir. Ardından biberlerin üzerini geçecek kadar su konulur ve ocağa alınır. Kısık Ateş de kontrollü bir şekilde pişirilir. Pişince altı kapatılır ve yarım saat kadar dinlendirilir. Dinlenen dolmalar ardından servis edilir. Servis ederken yanına yoğurt eklenebilir.
Afiyet olsun.