Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Börek, yoğurulup dinlendirilen hamurun ya da yufka içerisine kıyma, peynir ve ıspanak gibi çeşitli harçlar konularak pişirilen bir hamur işidir. Kıymalı börek, kol böreği veya tepsi böreği olarak da bilinir. Özellikle hazır yufka kullanılarak yapılan tepsi böreği, herkesin parmaklarını yiyeceği kadar lezzetlidir. Yapılan bu enfes börek, tepside dolama börek olarak da adlandırılabilir. Böreğin ismi ne olursa olsun, yapımında kullanılacak kıymanın biraz yağlı olması, böreğin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Kıymalı börek tarifi, herkesin bildiği basit ve zahmetsiz bir lezzettir. Bu tarifte el açması hamur yerine hazır yufka kullanarak kıymalı böreği hazırlayacağız.

Kıymalı Börek İçin Gerekli Malzemeler
  • 4 adet hazır yufka
Sosu İçin
  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı yoğurt (Süzme ya da manda yoğurdu)
Üzeri İçin
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
İç Harcı İçin
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 300-350 gram yağlı dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 demet maydanoz
Kıymalı Börek Nasıl Yapılır?

Enfes lezzetli börek yapımı için ilk önce iç malzemeyi hazırlamak gerekmektedir. İç harcı hazırlamak için, yanmaz bir teflon tavada yağlı dana kıymayı rengi dönüp suyunu çekene kadar kavurun. Daha sonra ince doğranmış maydanozu ve kuru soğanı ekleyin. Üzerine sıvı yağı dökerek kavurmaya devam edin. Kavrulan kıymaya tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip iyice karıştırın.

Yufkalardan bir tanesini alıp ikiye bölün. Böreğin yumuşak olması için tüm sos malzemelerini bir kâsede iyice çırpın. İkiye ayırmış olduğunuz yufkanın yarısını masa ya da tezgâh üzerine serin. Hazırlamış olduğunuz sostan bir veya iki kaşık alarak yufkanın üzerine dökün ve bir fırça yardımıyla her tarafına eşit gelecek şekilde sürün. Kıymalı harcı yufkanın geniş tarafına bol miktarda koyarak yufkayı rulo şeklinde sarın. Ruloyu bir ucundan tutarak iç tarafa doğru kıvırın.

Böreği pişireceğiniz tepsiyi yağlayın ve tepsinin orta kısmına dikkatlice yerleştirin. Diğer yufkalar için de aynı işlemi uygulayın. Sos ve harçtan koyarak rulo yapın ve tepsinin ortasına yerleştirdiğiniz yufkanın kenarından çevirerek döndürün. Her bir yufkayı bu şekilde sararak bitirin. Sarma işlemi bittikten sonra böreğin üzerine 2 kaşık yoğurt ve 1 adet yumurtayı iyice çırpıp sürün. Üzerine isteğe bağlı olarak çörek otu veya susam serpiştirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Pişen böreği daha lezzetli olması için ılık servis yapın.

Afiyet Olsun.

Kıymalı Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bezelye Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bezelye Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kapuska Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kapuska Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıyma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kıyma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?