Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı

Sofralarımızda eksik etmediğimiz, Anadolu'nun vazgeçilmezi olan bulgur, herkesin severek tükettiği ve insan sağlığı için pek çok faydası bulunan bir besindir. Yalnızca buğday ve sudan oluşan bulgur, protein, vitamin, posa, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir. Karbonhidrat değerinin düşük olması, bulguru değerli bir besin haline getirmiştir. Şeker hastalarının da gönül rahatlığıyla tüketebileceği bulgur, kalorisinin düşük olması nedeniyle diyet yapanlar ve kilo problemi olanlar için de uygun bir besin kaynağıdır.

Bulgur, Anadolu mutfaklarının geleneksel bir yiyeceği olup oldukça ekonomiktir. Bu besleyici ve lezzetli gıdayı kıymalı olarak denediniz mi? Kıymalı bulgur pilavı, doyurucu ve lezzetli bir pilav türü olarak tavsiye edilmektedir. İçerisinde bulunan kıyma ve bulgurun sağlığa katkıları ve dengeli beslenme adına bu tür yemeklerin mutlaka yemek listemizde bulunması gerekmektedir. Bulgur pilavının pişirilmesi oldukça kolay ve pratiktir. Pirinç pilavında olduğu gibi su ayarlama problemi yaşanmaz. Bugün ne pişirsem diye düşünüyorsanız, önerim kıymalı bulgur pilavı olacak. Tadı, bulgurlu tepsi köftesini andırıyor. Yanında roka ya da çoban salatası ve ayran ile harika bir kombinasyon oluşturuyor.

Kıymalı Bulgur Pilavı Malzemeleri

  • 300 gram dana kıyma
  • 3 su bardağı iri bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet orta büyüklükte patates
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 6 su bardağı su

Kıymalı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bulguru geniş bir kabın içerisine koyarak bol suyla iyice yıkayıp suyunu süzmeye bırakın. Bulgurlar suyunu süzerken, bu arada soğanın kabuğunu soyup, yeşil ve kırmızı biberi kesme tahtasında yemeklik olacak şekilde doğrayın. Ardından geniş bir pilav tavasının içerisine sıvı yağı ilave ettikten sonra, tavanın içerisine yemeklik doğradığınız soğanları ve biberleri de ilave ederek soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun. Soğan ve biberler kavrulduktan sonra tavanın içerisine kıymayı da ilave ederek, kıymalar topaklanmaması için sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin. Kıyma kavrulurken, patates ve domatesin kabuklarını soyarak hazırlayın.

Kıyma kavrulduktan sonra tavanın içerisine salçayı da ekleyip karıştırın. Daha sonra suyu süzülmüş olan bulgurları ve yemeklik doğradığınız patatesleri de ilave edip karıştırdıktan sonra doğradığınız domatesleri, pilavınızın tuzunu, baharatlarını ve son olarak suyunu ilave edip tavanın kapağını kapatın. Pilavınızın suyu kaynamaya başladıktan sonra ocağınızın ayarını kısık ateşe getirin ve yaklaşık 20 dakika sonra bulgurlar suyunu iyice çektiğinde tavanın altını kapatın. Yemeğinizi yaklaşık 20 dakika dinlendirdikten sonra yanında dilediğiniz salata çeşitleri ile sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ziyaeddin

12 Temmuz 2024 Cuma

Bulgurun sağlığa bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Özellikle kıymalı bulgur pilavını denediğinizde, tadı nasıl oluyor? Gerçekten bulgurlu tepsi köftesini andırıyor mu? Ayrıca, su ayarlama problemi yaşanmaması, pirinç pilavına göre daha kolay mı yapılıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ziyaeddin,

Bulgurun sağlığa olan faydaları gerçekten oldukça fazla ve birçok kişi tarafından bilinmiyor. Kıymalı bulgur pilavı denediğinizde, lezzet açısından oldukça tatmin edici bir yemek olduğunu göreceksiniz. Kıymanın lezzetiyle bulgurun kendine has tadı birleşince, ortaya çok güzel bir sonuç çıkıyor. Bu yemek, bulgurlu tepsi köftesini andırabilir ama elbette her iki yemeğin kendine özgü dokusu ve lezzeti var.

Ayrıca, su ayarlama konusunda bulgur pilavı pirinç pilavına göre genellikle daha az problem çıkarır. Bulgur, suyu daha kolay emer ve genellikle lapa olmaz. Bu yüzden, bulgur pilavını yapmak pirinç pilavına göre daha kolay olabilir. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim! Afiyet olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kıymalı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Karnıbahar Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Karnıbahar Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Semizotu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Semizotu Tarifi ve Malzemeleri

Kapuska Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Kapuska Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Türlü Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Türlü Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri