Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Su Böreği

Börek çeşitleri arasında en gözde olanlardan biri su böreğidir. Diğer böreklere göre yapılışı açısından oldukça farklılık gösterir ve ustalık gerektirir. İtalyan mutfağında da benzer şekilde yapılan su böreği, peynirli ve kıymalı olarak hazırlanabilir. Bayramlarda, akşam yemeklerinde ve beş çaylarında misafirlerinize sunabileceğiniz bu mükemmel lezzet, fırında yapılabileceği gibi aynı zamanda kor ateş üzerinde de pişirilebilir. Ateşte pişirilen su böreği, her iki yüzü de piştikten sonra kesilerek sunulur. Açılan yufkalardan yapılan su böreğinin kıymalı olanı daha makbuldür. Yapılışı biraz zahmetli olan bu böreğin harika lezzetini tattığınızda emeğinize değdiğini göreceksiniz. Misafir ağırlamalarında ve akşam yemeklerinde sofralarına çeşit katmak isteyenler için kıymalı su böreği harika bir seçim olabilir. Sizler için paylaştığımız kıymalı su böreği tarifini kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.

Kıymalı Su Böreği Malzemeleri

Hamuru İçin
  • 4 çorba kasesi un
  • 5 adet yumurta
  • Yarım su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin
  • 500 gram kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Haşlamak İçin
  • 5 litre kaynar su
  • 5 litre soğuk su
  • 1 yemek kaşığı dolusu tuz

Kıymalı Su Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine un ve yumurtaları ilave edip sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Hamura ilave edeceğiniz suyu hamurun kıvamına göre ayarlayın ve hamuru iyice yoğurduktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.

Bu arada böreğin iç harcını hazırlamak için soğanları ince doğradıktan sonra geniş bir tavaya sıvı yağ ilave edip, soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Tavanın içerisine kıymayı da ilave edip kavurun.

Kıyma kavrulurken geniş bir tencerenin içerisine açacağınız yufkaları haşlamak için 5 litre su ve hamurların parçalanmadan haşlanabilmesi için 1 yemek kaşığı tuz ilave edip ocağın altını açın. Kavrulan kıymanın içerisine tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra tavanın altını kapatın ve maydanozları ince kıyın ve iç harcınıza ilave edip karıştırın. Yarım saat kadar dinlenen hamurunuzu 9 eşit bezeye ayırın. Bu 9 bezeden bir tanesi tepsinin alt kısmına serilecek, bir tanesi de böreğin kapağı olacak şekilde tepsi büyüklüğünde açın ve bir masanın üzerine temiz bir sofra bezi serdikten sonra açtığınız yufkanın bir tanesini tepsinin altına diğerini ise sofra bezinin üzerine alın. Geriye kalan 7 bezeyi de aynı büyüklükte un ilave ederek açın ve açtığınız hamuru dört eşit parçaya kesip sofra bezinin üzerine birbirine yapışmayacak şekilde güzelce yerleştirdikten sonra geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun ve tencerede kaynattığınız suyun içerisine açıp dört parçaya ayırdığınız hamurdan bir parça atıp bir dakika boyunca haşlayın ve hamurlara zarar verip zedelemeden çıkarıp soğuk su dolu olan kabın içerisine bırakın. Hamuru soğuk suda biraz beklettikten sonra fazla suyunu alıp kırıştırarak tepsinin üzerine döşeyin. Ardından döşediğiniz hamurların üzerine hazırlamış olduğunuz harçtan her yerine eşit miktarda olacak şekilde serpiştirin ve biraz da sıvı yağ gezdirin. Aynı işlemleri diğer katlar için de yaptıktan sonra su böreğinizin kapağı için ayırdığınız hamuru da döşemiş olduğunuz yufkaların üzerine kapattıktan sonra önceden ısıttığınız 200 °C fırının orta rafına sürerek üzeri kızarana kadar pişirin. Su böreğini piştikten sonra yaklaşık 20 dakika dinlendirip dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Serin Maide

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Kıymalı su böreği yaparken her seferinde yufkaları haşlarken zorlanıyorum, hamurlar birbirine yapışıyor ve dağılıyor. Bunu önlemek için ne yapabilirim? Ayrıca, böreğin çıtır çıtır olması için fırında pişirirken nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Serin Maide,

Kıymalı su böreği yaparken yufkaların haşlanma sürecinde zorlanıyorsanız, birkaç önerim olacak. Öncelikle, haşlama suyuna biraz tuz ve sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu, yufkaların birbirine yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Haşlama süresini de çok kısa tutmalısınız, yufkalara kısa süre sıcak su uygulayıp hemen soğuk suya alarak şoklama yapabilirsiniz. Bu şekilde yufkalar daha az yıpranır ve birbirine yapışmaz.

Böreğin çıtır çıtır olması için ise pişirme esnasında dikkat etmeniz gerekenler şunlardır: Böreği fırına vermeden önce üzerine bolca tereyağı veya sıvı yağ sürün. Ayrıca, fırını önceden ısıtmak da önemlidir; böreği sıcak fırına vererek daha çıtır bir doku elde edebilirsiniz. Fırının alt ve üst ısıtıcılarını kullanarak böreğin her tarafının eşit şekilde pişmesini sağlayın.

Umarım bu öneriler işinize yarar. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri