Kıymalı Lazanya: İtalyan mutfağına ait olan lazanya tarifinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu yazıda, Türk mutfağına en yakın olan kıymalı lazanya tarifini sizlerle paylaşacağım. Daha önce denememiş veya yeni deneyecek olanlara kolay gelsin diyerek tarifimize geçiyorum. Kıymalı Lazanya İçin Gerekli Malzemeler Lazanya İçin
Beşamel Sos İçin
Kıymalı Harç İçin
Kıymalı Lazanya Nasıl Yapılır? Kıymalı lazanyayı yapmak için öncelikle orta boy bir tavaya zeytinyağı koyun ve tavayı orta ateşteki ocağa alın. Ardından, kuru soğanı soyup, yemeklik doğrayın ve soğanları tavaya ekleyin. Soğanlar pembeleşene dek ara ara karıştırarak pişirin. Pişen soğanlara kıymayı ekleyin ve 5 dakika kadar kavurun. Bu arada havuçları rendeleyin ve domates salçasıyla birlikte tavaya ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra, tavayı kapatın ve 10 dakika daha pişirmeye bırakın. Domatesleri rendeleyin ve tavaya ekleyin, tüm malzemeleri karıştırıp ocaktan alın. Beşamel sos için derin bir tavaya tereyağını koyun ve orta ateşte erimesi için bırakın. Tereyağı eridikten sonra tepeleme un ekleyin ve kavurun. Kavrulan unun üzerine süt ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin. Un iyice kavrulana dek bir çırpıcı yardımıyla yaklaşık 5 dakika daha karıştırın. Ardından, tavaya göz kararı karabiber ve tuz ekleyin ve kaynamakta olan sosu ocaktan alarak soğumaya bırakın. Lazanyayı hazırlamak için ilk olarak, fırın tepsisini yağlayın ve soğumaya bırakılan beşamel sostan bir kepçe yardımıyla tepsinin tabanını kaplayacak kadar alın ve tepsiye eşit şekilde yayın. Tepsideki beşamel sosun üzerine önceden hazırlanmış kıymalı harçtan göz kararı koyun ve üzerine lazanya yapraklarını dizin. Ardından, lazanyaların üzerine tekrar beşamel sos yayın ve yeniden kıymalı harçtan göz kararı ekleyin. Bu işlemleri her katta tekrarlayın. Son olarak, en üste lazanya yapraklarını koyup üzerine beşamel sosu yayın ve kalan rendelenmiş kaşar peynirini eşit şekilde en üste serpin. Hazır olan kıymalı lazanya, önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt ve üst kısmı iyice kızarana dek yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Fırından aldıktan sonra, sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun. |