Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması

Akşam yemeklerinin vazgeçilmez ana yemeklerinden biri olan kıymalı kabak dolması, hazırlanışı emek isteyen lezzetli bir yemek çeşididir. Kabağın tatlımsı lezzeti, baharatların aroması ve kıymanın muazzam lezzetiyle bütünleşen bu karışım, damaklarda unutulmaz bir tat bırakmaktadır. Evde annelerimizin sıklıkla hazırladığı bu lezzetin yapımı oldukça kolay olmasına rağmen, ayarını tutturmak oldukça zordur. Özellikle misafir ağırladığımız zaman ana yemek olarak sunulan bu lezzet, sofraları şenlendirir.

Kıymalı Kabak Dolması Malzemeleri
  • 6 adet kabak
  • 300-350 gram kıyma
  • 1 büyük baş ince kıyılmış soğan
  • 1 çay bardağı kadar pirinç
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı su
  • Tuz, karabiber, nane
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Sosu İçin
  • 2,5 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, nane
  • Su

Üzeri İçin
  • Yoğurt
  • Bir tutam sarımsak
  • Bir tutam dereotu

Kıymalı Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir tavanın içerisine bir miktar sıvı yağ koyulur ve kısık ateşte kızarmaya bırakılır. Bu arada soğanımız ince ince kıyılarak kızan yağın içerisine atılır. Ardından orta yağlı kıymamız yağa eklenir ve soğan ile birlikte kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Bir müddet sonra kıyma yağını verince, önceden yıkadığımız pirinç tavaya eklenir. Karıştırıldıktan sonra ayrı bir kap içerisinde salça su yardımı ile çözülür. Salçanın içine tuz, karabiber ve nane eklenerek iyice karıştırılır ve pişen karışımın üzerine eklenir. Kabak dolmamız için baharatlarla iyice bütünleşen karışım kenara alınır.

Bu defa kabaklarımız ortadan ikiye bölünerek içi oyulur. Kabakların içi kıymalı karışım ile güzelce doldurularak, içi dökülmesin diye yarım yarım doğranan domates ile kapatılarak orta boy bir tencerenin içerisine dizilir. Bu işlem, tüm dolmalar tencereyi dolduruncaya kadar devam eder. Akabinde ayrı bir kap içerisinde 2,5 yemek kaşığı salça, tuz, nane ve karabiber su yardımı ile eritilerek dolmaların üzerine dökülür. Dolmaların üzerine dolacak kadar su çekildikten sonra, kısık ateşte üzerine birkaç diş sarımsak eklenerek kaynamaya bırakılır. Dolmalar tam anlamıyla piştikten sonra ocaktan alınır. Bir servis tabağına 2 adet dolma konulduktan sonra üzerine birkaç kaşık yoğurt dökülerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni