Kıymalı Dolma

Kıymalı Dolma

Kıymalı dolma, dolma çok sevilen yemeklerden biridir. Dolma geniş kapsamlı bir yemek ismidir. Biber, patlıcan, kabak, lahana, salatalık, üzüm yaprağı dolması yapılabilir. Dolma yaparken ister taze sebze kullanılır. İster de mevsiminde bu sebzelerin kurutulması ile elde edilen kuru sebzeler kullanılır. Her ikisi de gayet lezzetli olan yemek çeşitlerindendir. Kuru sebzelerle yapıldığı zaman kurutulmuş sebzeler önce sıcak su da kaynatılır, bir süre. Ardından içleri doldurulur. Taze sebzeler ise direk içleri oyularak doldurulur. Yaprak sarmaları ise salamura yaprak ile ya da taze yaprak ile yapılabilir. Her biri birbirinden lezzetli dolma çeşitleridir bunlar. Sebze dolmaları öğlen yemeklerinde, beş çaylarında, kadınlar arası yapılan günlerde, akşam yemeklerinde tüketilebilir. Yaprak dolmaları ise günümüzde her an tüketilebiliyot hatta kahvaltı sofralarına bile renk katan meze türü yemeklerden biri olarak yerini alıyor. Dolma yaparken tüm sebzelerde ve yaprak da aynı harç kullanılabilir. Bu benle hazırlanan bir harç ile tüm sebzeler doldurulabilir. Şimdi daha önceden kurutulmuş olan sebzeler ile yapılan güzel bir karışık dolma tarifi verelim.

Kıymalı dolma yapımı için gerekli malzemeler
  • 10 tane kurutulmuş dolmalık patlıcan
  • 10 tane kurutulmuş dolmalık biber
  • 10 tane kurutulmuş dolmalık salatalık
  • 1/2 kilogram salamura üzüm yaprağı
  • 400 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2-3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tepeleme karabiber
Kıymalı dolma yapılışı, kıymalı dolma yapımı için ilk olarak salamura yaprakları sıcak suya basmalıyız ki fazla tuzu gitsin. Suya konulan yapraklar bir kenara alınır. Kuru biber, patlıcan ve salatalıklarında yumuşaması için kaynatılması gerekir. Bunun için önce salatalık ve patlıcanlar bir tencereye alınır ve üzerine kaynar su dökülür. Ocağa alınır ve kısık ateşte yumuşayana kadar yaklaşık 5-10ndakika kadar kaynatılır. Ardından patlıcan ve salatalık sudan alınır ve biberler bu suya atılır. Biberler daha kısa süre de piştiği için ayrı atılır. Biberler de pişince o da tencereden alınarak bir kenara alınır. Ardından iç harç hazırlanmaya başlanır. Üç harç için soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır. Bir tavaya alınır. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Ocağa alınıp altı açılır ve orta ateşte soğan ve sarımsak kavrulur. Ardından salça ilave edilir, kavrulunca kıyma eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz, nane, pul biber, karabiber, kimyon, eklenir ve iyice karıştırılır. Kıyma beş dakika kadar piştikten sonra pirinç ve bulgur yıkanarak ilave edilir. Biraz kavrulur ve üzerine bir su bardağı su konulur. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Ardından altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Yapraklar kontrol edilir ve tuzu gittiyse sudan çıkarılır ve bir kaba alınır. İç harç soğuyunca biber patlıcan ve salatalık içleri harçla doldurularak derin bir tencereye dizilir. Ardından sarmalar sarılmaya başlanır. Ve en üst kısma sarmalar dizilir. Tüm dolmalar hazırlanınca bir çay bardağı sıvı yağ bir kaşık salça ve tuz bir su bardağı suyla çırpılır. Ardından tencerenin üzerine eklenerek dolmaların üzerine kadar su konulur. Tencere ocağa alınır ve en kısık ateşte, yaklaşık bir saat kadar pişirilir ve kontrol edilerek altı kapatılır. Bir saat kadar dinlendirilip ardından servis edilir. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 14.04.2021 17:36:30
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Yonca emine çelik - 14.04.2021 17:36:30
Kıymalı Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Kıymalı Dolma Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Dolma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Kıymalı Pide Görmek
Rüyada Kıymalı Pide Görmek
Rüyada kıymalı pide görmek, rüyayı gören kişinin yıllardır çektiği sıkıntıların sonunda refaha kavuşacağına yorum edilir. Rüyada görülen kıymalı pide sevinçle beklenilen habere yorum edilirken; kişinin umudunu kestikten sonra eline geçecek büyük para...
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Bulgurlu Kıymalı Köfte, Her mevsim yapılabilecek ancak özellikle de yaz aylarında çok güzel olan bulgurlu kıymalı köfte, oldukça lezzetli olan Türk mutfağının yöresel lezzetleri arasındadır. Bu yemek çeşidi zahmetli gibi görünse de tüm malzemeler ...
Kıymalı Börek
Kıymalı Börek
Kıymalı Börek, Börek yoğurulup dinlendirilen hamurun yada yufka içerisine ıspanak, peynir ve kıyma harcı konularak çeşitli şekillerde pişirilen hamur işine börek denir. Kol böreği yada kıymalı börek olarak adlandırılan yoğurulmuş hamur yerine hazır y...
Kıyma
Kıyma
Kıyma, geçmişten geleceğe önceki nesillerden çok farklı şekillerde günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. Bundan yıllar önce yaşayan insanların çoğu eti çiğ yediklerinden dolayı daha kolay ağızda parçalanması için kıyma işlemini ortaya çıkarmışla...
Kıyma Çeşitleri
Kıyma Çeşitleri
Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesiminden sonra elde edilen ettin tüketilerek vücudun gerekli ihtiyacını sağladığı bilinmektedir. ...
Kıyma Kavurma
Kıyma Kavurma
Kıyma Kavurma, Birçok kişi tarafından severek tüketilen kıyma kavurması, yapılışı oldukça basit yemekler arasında yer alır ve içerisine lezzeti arttırmak için kullanılacak ek malzemelerle daha da lezzetlenen harika bir tat olabilir. Yapılışı esnasınd...
Kıymalı Yemekler
Kıymalı Yemekler
Kıymalı yemekler; yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelse de sebze yemeklerin genelinde kıyma kullanılır. Kuşbaşı et yerine tercih edilen kıyma ile sebze yemekleri yapıldığı gibi köfteli sebze yemekleri de...
Kıymalı Sodalı Börek
Kıymalı Sodalı Börek
Kıymalı sodalı börek: Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar börek çeşitlerine her gün başka bir boyut kazandırmakta üstümüze yoktur. Bir çoğumuz hamur açıp b...
Kıymalı Pide
Kıymalı Pide
Kıymalı Pide, yöresel yemeklerimizdendir. Hazırlanması kolay olmayan bir yemektir. Kısaca malzemeleri; yarım yağlı kıyma, soğan, domates, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, sarımsak, baharat eklenip harmanlanarak iç hazırlanır. Önceden yoğurulup mayal...
Fırında Kıymalı Patlıcan
Fırında Kıymalı Patlıcan
Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde misafirler ağırlanırken sürekli yapılan bir ana yemek olan fırında kıymalı patlıcan yapımı oldu...
Kıymalı Kebap
Kıymalı Kebap
Kıymalı kebap, özel günleriniz için özel bir yemek yapmak istiyorsanız kıymalı kebabı deneyebilirsiniz. Muhteşem bir görsele sahip olan kıymalı kebap hem sunum olarak hem de lezzet olarak damaklarda unutulmayacak bir tat bırakacak. Misafirlerinizi kı...
Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna
Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna
Beşamel soslu kıymalı fırın makarna, Makarna hem çocukların hemde yetişkinlerin çok severek tükettiği bir yiyecek. Salçalısı, yoğurtlusu yada böyle fırında rahatlıkla yapılan bir yemek ve çok ta sevilen bir yemektir. Klasik makarna dışında artık fırı...

 

Rüyada Kıymalı Pide Görmek
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Kıymalı Börek
Kıyma
Kıyma Çeşitleri
Kıyma Kavurma
Kıymalı Yemekler
Kıymalı Sodalı Börek
Kıymalı Pide
Fırında Kıymalı Patlıcan
Kıymalı Kebap
Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna
Kıymalı Menemen
Fırında Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı Pide Hamuru
Kıymalı Yufka Böreği
Kıymalı Cevizli Börek
Fırında Kıymalı Makarna
Kıymalı Taze Fasulye
Kıymalı Tepsi Böreği
Kıymalı Mantar
Kıymalı Lahana Sarması
Kıymalı Çiğ Börek
Kıymalı Makarna Sosu
Patatesli Kıymalı Börek
Kıymalı Yoğurtlu Makarna
Fırında Kıymalı Sigara Böreği
Fırında Kıymalı Börek
Kıymalı Erişte
Kıymalı Gül Böreği
Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı Menemen
Kıymalı Menemen, yapımı oldukça kolay olurken; ailemiz tarafından sevilerek tüketilir. Kıymalı menemen hem sabah kahvaltılarda hem de akşam yemeklerin...
Fırında Kıymalı Biber Dolması
Fırında Kıymalı Biber Dolması
Fırında kıymalı biber dolması, Dolma Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Dolmanın her çeşidini hem çok severiz hemde çok yaparız...
Kıymalı Pide Hamuru
Kıymalı Pide Hamuru
Kıymalı Pide Hamuru, oldukça iyi mayalanması gerekir. Eğer iyi mayalanmaz ise kıymalı pide oldukça sert olur. Ayrıca hamurun kenarları da kabarık bıra...
Kıymalı Yufka Böreği
Kıymalı Yufka Böreği
Kıymalı yufka böreği, yapılan böreklerin içerisinde en çok sevilen çeşitlerinden birisidir. Bu tarifi hem hazır yufka ile hemde evde yapacağımız hamur...
Kıymalı Cevizli Börek
Kıymalı Cevizli Börek
Kıymalı Cevizli Börek, Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzet oldukça meşakkatli bir börek çeşididir....
Fırında Kıymalı Makarna
Fırında Kıymalı Makarna
Fırında kıymalı makarna, Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilen bir yemektir. Özellikle bir yöreye aittir diyemeyiz. Fakat Batıda daha çok yapılmakt...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Rüyada Kıymalı Pide Görmek
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Kıymalı Börek
Kıyma
Kıyma Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021