Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı dolma, Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Dolma, geniş kapsamlı bir yemek ismi olup, biber, patlıcan, kabak, lahana, salatalık ve üzüm yaprağı gibi çeşitli sebzelerle yapılabilir. Dolma yaparken taze sebzeler kullanılabileceği gibi, mevsiminde kurutulmuş sebzeler de kullanılabilir. Her iki tür de oldukça lezzetlidir.

Dolma Yapımında Kullanılan Sebzeler

Taze sebzeler genellikle içleri oyularak doldurulur. Kuru sebzeler ise önce sıcak suda kaynatılarak yumuşatılır, ardından içleri doldurulur. Yaprak sarmaları ise salamura yaprak veya taze yaprak ile yapılabilir. Sebze dolmaları öğlen yemeklerinde, beş çaylarında, kadınlar arasında yapılan günlerde ve akşam yemeklerinde tüketilebilir. Yaprak dolmaları ise günümüzde her an tüketilebiliyor, hatta kahvaltı sofralarına bile renk katan meze türü yemeklerden biri olarak yerini alıyor.

Dolma Harcı

Dolma yaparken tüm sebzelerde ve yapraklarda aynı harç kullanılabilir. Bu nedenle hazırlanacak bir harç ile tüm sebzeler doldurulabilir.

Kıymalı Dolma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 10 tane kurutulmuş dolmalık patlıcan
  • 10 tane kurutulmuş dolmalık biber
  • 10 tane kurutulmuş dolmalık salatalık
  • 1/2 kilogram salamura üzüm yaprağı
  • 400 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2-3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tepeleme karabiber

Kıymalı Dolma Nasıl Yapılır?

Kıymalı dolma yapımı için ilk olarak salamura yaprakları sıcak suya basmalıyız ki fazla tuzu gitsin. Suya konulan yapraklar bir kenara alınır. Kuru biber, patlıcan ve salatalıkların yumuşaması için kaynatılması gerekir. Bunun için önce salatalık ve patlıcanlar bir tencereye alınır ve üzerine kaynar su dökülür. Ocağa alınır ve kısık ateşte yumuşayana kadar yaklaşık 5-10 dakika kadar kaynatılır. Ardından patlıcan ve salatalık sudan alınır ve biberler bu suya atılır. Biberler daha kısa sürede piştiği için ayrı atılır. Biberler de pişince onlar da tencereden alınarak bir kenara alınır.

Ardından iç harç hazırlanmaya başlanır. İç harç için soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Ocağa alınıp altı açılır ve orta ateşte soğan ve sarımsak kavrulur. Ardından salça ilave edilir, kavrulunca kıyma eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz, nane, pul biber, karabiber, kimyon eklenir ve iyice karıştırılır. Kıyma beş dakika kadar piştikten sonra pirinç ve bulgur yıkanarak ilave edilir. Biraz kavrulur ve üzerine bir su bardağı su konulur. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Ardından altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Yapraklar kontrol edilir ve tuzu gittiyse sudan çıkarılır ve bir kaba alınır.

İç harç soğuyunca biber, patlıcan ve salatalık içleri harçla doldurularak derin bir tencereye dizilir. Ardından sarmalar sarılmaya başlanır ve en üst kısma sarmalar dizilir. Tüm dolmalar hazırlandıktan sonra bir çay bardağı sıvı yağ, bir kaşık salça ve tuz bir su bardağı suyla çırpılır. Ardından tencerenin üzerine eklenerek dolmaların üzerine kadar su konulur. Tencere ocağa alınır ve en kısık ateşte, yaklaşık bir saat kadar pişirilir ve kontrol edilerek altı kapatılır. Bir saat kadar dinlendirilip ardından servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıymalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıyma Çeşitleri Nelerdir?

Kıyma Çeşitleri Nelerdir?