Kıymalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kıymalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar

Bir çiçeğin tomurcuğu olan enginar, son derece lezzetli ve en sağlıklı sebzelerden biridir. Bu lezzetli sebzenin hemen her yemeği birbirinden farklı ve güzel lezzette olmaktadır. İlkbahar aylarının gelmesiyle tazecik enginarların pazarlarda yerini alması sebebiyle kıymalı enginar yemeği tarifini paylaşacağım. Enginarı pazarlarda hazır soyulmuş olarak bulabilir veya evde kendiniz ayıklayabilirsiniz. Enginarı pişirmenin en sağlıklı yöntemi, sadece kaba olan dış yapraklarını temizleyerek tüm halde pişirmektir. Ancak enginarın tüm kabuklarını soymak isteyenler, bunu pişirme işleminin hemen öncesinde yapmalıdır. Bu şekilde yapıldığında enginarın besin değeri korunmuş ve lezzeti değişmemiş olacaktır. Zeytinyağlı enginar yemeğinden sıkılanlar ve yeni lezzetler denemek isteyenler için kıymalı enginar tarifime geçiyorum.

Kıymalı Enginar İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 4 adet enginar
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 100-150 gram orta yağlı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 silme çay kaşığı karabiber
  • 1 silme çay kaşığı pul biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Göz kararı tuz
  • Yarım limon
  • Üzeri için kaşar peyniri

Kıymalı Enginar Nasıl Yapılır?

İlk olarak, enginarlar (Eğer soyulmamış alınmış ise) güzelce soyulur. Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su koyulur ve içine yarım limonun suyu ile göz kararı tuz koyularak soyulan enginarlar bu tencerede yumuşayana dek haşlanır. Haşlama işlemi bittikten sonra tencere ocaktan alınır ve enginarların suyu süzülüp, soğuması için bir kenara bırakılır.

Ardından, orta boy bir tava ocağa alınır ve içine sıvı yağ ile orta yağlı kıyma eklenir. Kıyma orta ateşte kavrulurken ayrı bir yerde kuru soğan ince doğranır. Kıyma kavrulunca doğranan soğanlar da tavaya ilave edilir. Ayrı bir yerde domates soyulur ve küçük küçük doğranır. Soğan ile kıyma bir sefer karıştırılır ve yaklaşık 3-4 dakika kadar kavrulduktan sonra içine doğranan domates de ilave edilir. Kavurma işlemi bittikten sonra tavaya domates salçası, pul biber, karabiber, göz kararı tuz ve önceden ayıklanıp yıkanmış ve ince ince doğranmış olan yarım demet maydanoz da eklenip, bir sefer karıştırılır ve ocaktan alınır.

Bir fırın kabının içine enginarlar dizilir ve üzerine kıymalı harçtan koyulur. Fırın tepsisinin alt kısmına 1 kahve fincanı sıcak su eklenir. Kıymalı enginar, önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar bekletilir. Daha sonra tepsi fırından alınır ve üzerine önceden rendelenmiş göz kararı kaşar peyniri serpilir. Tepsi yeniden fırına alınır ve kaşarlar iyice eriyene dek beklenir. Son olarak, kaşarların da erimiş olmasıyla birlikte tepsi fırından çıkartılır ve servis tabaklarına alınarak sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Patatesli Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıyma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kıyma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kıymalı Semizotu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Semizotu Tarifi ve Malzemeleri