Fırında Kıymalı Börek

Fırında Kıymalı Börek; Hiç kuşkusuz buğday ve un Türk mutfağında en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Besleyici ve tok tutma özelliği sebebiyle börekler sofralarımızın en çok arananlar arasında bulunmaktadır. Börek ve hamur işleri bugünkü pratikliğine kavuşmadan önce çeşitleri de ona göre şekillenmişti. Sac üzerinde pişirilen bazlamalar, yufkalar en çok tercih edilen hamur çeşitleri idi.
Küle basılarak pişirilen külbastı böreklerin lezzetinin çok farklı olduğunu tadanlara anlatmaya gerek yoktur. Elde açılan kol börekleri, 5-8kat döşenen yufka ile hazırlanan kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı tepsi böreklerinin lezzetlerini hiçbir şey veremez. Tepsi börekleri, farklı şekillerde, farklı iç malzemeler kullanılarak, genel olarak basit hamurlarla hazırlan yufkalarla yapılabildiği gibi, günümüzde yaygın olarak mutfaklarımıza giren hazır yufkalarla da hazırlanmaktadır. Günümüzde hazır yufka ve elektrikli fırınların devreye girmesiyle hamur işleri eskiye nazaran az da olsa lezzet kaybına uğramıştır. Evde hazırlanan yufkalar az da olsa eski tatları yakalamaktadır.

Kısaca, hazırlama tekniği, açılmış yufkaların çeşitli sıvı karışımlarla ıslatıldıktan sonra aralarına yine çeşitli malzemelerden hazırlanan içler koyulmak suretiyle ve tepsilere döşenerek yapılan çeşitleridir. Bu çeşitlerin içinde yer alan tepsi böreğimizin tarifi aşağıdadır.

Fırında Kıymalı Tepsi Böreği İçin Malzemeleri


İçindekiler

  • 180 gr.
    Tereyağı
  • 6 adet yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • Arzu edilirse üzeri için çörek ve susam kullanılabilir

Harcı için malzemeler

  • 500 gr. Kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 demet maydanoz
  • Damak tadınıza göre yeteri miktarda tuz ve karabiber
Nasıl Yapılır?

Harcı hazırlamak için margarini eritiniz, ardından yağ kızarmaya başlayınca doğradığınız soğanları ilave ediniz. Sık sık karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar pişmesini sağlayınız. Tencereye kıymayı ilave edip kapağını kapatınız. Kıymayı birkaç dakika arayla kırıştırarak kavrulmasını sağlayın. Tuzunu ve karabiberini ilave edin ve ardından bir kez daha karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin ve tavayı ocaktan alın. Harcımız ılıyınca maydanozu ilave edip karıştırın ve bir kenara alın.

Fırın tepsinizin içine yeteri miktarda tereyağı ile eşit şekilde yağlayınız. Yufkaların yarısını yağlanmış tepsiye kat kat, aralarına süt, yumurta ve tereyağından yaptığınız karışımı sürerek yerleştiriniz. Harcı yayarak yufkaların üzerine serin, ardından kalan yufkaları aynı şekilde üstüne yerleştiriniz. Üzerine yumurta sarısını sürünüz ve susamları ya da çörek otunu serpin. Daha önce 200 derece ısıttığımız fırının orta kısmında 20 dakika daha sonra üst kısımda 5 dakika pişirin. Hafif soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 03:55:39
Fırında Kıymalı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Kıymalı Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fırında Kıymalı Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bulgurlu Kıymalı Köfte

Bulgurlu Kıymalı Köfte, Her mevsim yapılabilecek ancak özellikle de yaz aylarında çok güzel olan bulgurlu kıymalı köfte, oldukça lezzetli olan Türk mutf...
Devamını Oku

Kıymalı Börek

Kıymalı Börek, Börek yoğurulup dinlendirilen hamurun ya da yufka içerisine ıspanak, peynir ve kıyma harcı konularak çeşitli şekillerde pişirilen hamur işine ...
Devamını Oku

Kıyma

Kıyma, geçmişten geleceğe önceki nesillerden çok farklı şekillerde günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. Bundan yıllar önce yaşayan insanların çoğu eti ...
Devamını Oku

Kıyma Çeşitleri

Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesimi...
Devamını Oku

Kıyma Kavurma

Kıyma Kavurma, Birçok kişi tarafından severek tüketilen kıyma kavurması, yapılışı oldukça basit yemekler arasında yer alır ve içerisine lezzeti arttırmak içi...
Devamını Oku

Kıymalı Yemekler

Kıymalı yemekler; yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelse de sebze yemeklerin genelinde kıyma kullanılır. Kuşbaşı...
Devamını Oku

Kıymalı Sodalı Börek

Kıymalı sodalı börek: Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar böre...
Devamını Oku

Kıymalı Pide

Kıymalı Pide, yöresel yemeklerimizdendir. Hazırlanması kolay olmayan bir yemektir. Kısaca malzemeleri; yarım yağlı kıyma, soğan, domates, kırmızı ve yeşil bi...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Patlıcan

Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde mi...
Devamını Oku

Kıymalı Kebap

Kıymalı kebap, özel günleriniz için özel bir yemek yapmak istiyorsanız kıymalı kebabı deneyebilirsiniz. Muhteşem bir görsele sahip olan kıymalı kebap he...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna

Beşamel soslu kıymalı fırın makarna, Makarna hem çocukların hem de yetişkinlerin çok severek tükettiği bir yiyecek. Salçalısı, yoğurtlusu ya da böyle fırında...
Devamını Oku

Kıymalı Menemen

Kıymalı Menemen, yapımı oldukça kolay olurken; ailemiz tarafından sevilerek tüketilir. Kıymalı menemen hem sabah kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde yapa...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Biber Dolması

Fırında kıymalı biber dolması, Dolma Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Dolmanın her çeşidini hem çok severiz hem de çok yaparız. Türk...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Hamuru

Kıymalı Pide Hamuru, oldukça iyi mayalanması gerekir. Eğer iyi mayalanmaz ise kıymalı pide oldukça sert olur. Ayrıca hamurun kenarları da kabarık bırakı...
Devamını Oku

Kıymalı Yufka Böreği

Kıymalı yufka böreği, yapılan böreklerin içerisinde en çok sevilen çeşitlerinden birisidir. Bu tarifi hem hazır yufka ile hem de evde yapacağımız hamur ile y...
Devamını Oku

Kıymalı Cevizli Börek

Kıymalı Cevizli Börek, Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzet oldukça meşakkatli bir börek çeşididir. Özelli...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Makarna

Fırında kıymalı makarna, Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilen bir yemektir. Özellikle bir yöreye aittir diyemeyiz. Fakat Batıda daha çok yapılmaktadır. Ö...
Devamını Oku

Kıymalı Taze Fasulye

Kıymalı Taze Fasulye, Taze fasulye, B2, A, B1 ile C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir sebze türüdür. Taze fasulye vücudun kuvvetlenmesini sağlar k...
Devamını Oku

Kıymalı Tepsi Böreği

Kıymalı tepsi böreği, sevilen börek tariflerinden biridir. Günün her öğününde tüketilebilecek bir lezzettir. Kolay ve lezzetli bir tariftir. Çok sevilerek tü...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar

Kıymalı mantar hem sabah kahvaltılarında hem de akşam yemeklerinde yapacağımız yemekler arasında yer alır. Ancak seçtiğimiz mantara dikkat etmemiz gerek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Kıymalı Börek
Kıyma
Kıyma Çeşitleri
Kıyma Kavurma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024