Fırında Kıymalı Patates
Fırında Kıymalı Patates, Patates karbonhidrat açısından oldukça zengin olan bir sebze türüdür. Özellikle de çocuklar ve gençler tarafından çok sevilen patatesin birçok farklı ve birbirinden lezzetli çeşitleri vardır. Sofraların vazgeçilmez en sevilen ve en çok tercih edilen patatesin pişirilme yöntemleri arasında kızartma şeklinde, haşlayarak, köz içinde pişirerek ve fırına sürerek hazırlarız.
Fırına sürerek hazırlamış olduğumuz patatesi bu sefer fırında kıymalı yapacağız. Kalabalık aileler için pratik ve kolayca hazırlanacak oldukça lezzetli bir tarif olan kıymalı patatese başlayalım.
Patatesli Garnitürü İçin Gerekli Olan malzemeleri- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 6 adet orta boy büyüklüğünde patates
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı silme pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kıymalı Harcı için- 1 adet orta boy büyüklüğünde kuru soğan
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 250 gram dana kıyma
- 1 tatlı kaşığı dolusu salça (Domates, biber isteğe bağlı)
- 1 çay kaşı tuz
- 3 diş sarımsak
- 3-4 adet domates
Üzeri için- 2 adet yeşil biber
- 1 adet domates
Fırında Kıymalı Patates Nasıl Yapılır?
Patatesli garnitürü hazırlamak için öncelikle patateslerin kabuklarını soyun. Daha sonra kabuklarını soymuş olduğunuz patatesleri ortadan ikiye bölerek orta kalınlıkta olacak şekilde küp, küp ya da yarım ay şeklinde doğrayarak geniş bir bor cam içerisine alın.
Fırında pişeceği için bor camın ısıya dayanıklı olduğunda emin olun. Bor cam içerisine almış olduğunuz patateslerin üzerine pul biberi, tuzu ve son olarak kekiği sıvı yağını da ilave edip patateslerin baharatlar ve yağ ile iyice özleşmesi için harmanlayın. Fırında kıymalı patates yapımında bir sonraki işlem ise bor camın üzerini yağlı kâğıt kullanarak iyice kapatın önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırına patatesleri koyarak patatesler kızarıncaya ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Gelelim kıymalı harca kıymalı harç yapımı için tavaya ince, ince doğramış olduğunuz sarımsak, domatesleri soğanı ve sıvı yağını ekleyin soğanlar ile diğer malzemeler pembeleşinceye kadar yakmadan iyice kavurun. Daha sonra kavrulmakta olan soğan ve diğer malzemelerin üzerine salçayı da ekleyerek yaklaşık 1 dakika kadar kavurun sonra kıymaya tuzunu da atarak kıyma suyunu salıp tekrardan iyice çekene kadar pişirin. Fırına koymuş olduğunuz patateslerin pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra fırından çıkartıp üzerine kıymalı harcı dökerek kıymalı harcı patateslerin üzerine eşit bir şekilde iyice yayın. Daha sonra kıymanın üzerini biber ile domates dilimleriyle zevkinize göre süsledikten sonra patatesleri tekrardan fırına verin. Üzerini yağlı kâğıt kullanarak kapatıp tam 15 dakika pişirin süre dolduktan sonra patateslerin üzerindeki yağlı kâğıdı alarak domates ve biberlerin üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra fırında yapmış olduğunuz patatesi sıcak olarak servis edin. Tarif tam 4 kişiliktir pilavla birlikte servis edildiğinde daha da müthiş bir lezzet haline gelmektedir. Afiyet Olsun
19.01.2024 22:17:44
Fırında Kıymalı Patates ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|