Kıyma Çeşitleri

Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesiminden sonra elde edilen ettin tüketilerek vücudun gerekli ihtiyacını sağladığı bilinmektedir. En fazla protein miktarı et ve et ürünlerinde yer aldığı bilinmektedir. Etin kızartarak, fırında, tavada, ızgarada tencerede isteğe göre pişirilmesiyle tüketileceği gibi kıyma yaparak daha az maliyetli olan sulu yemekler ile pişirilmesi tercihlerin ilk sırasında yer alır.
Genel olarak etin pişirilmesi için kullanılan ettin hayvanın neresinden olduğunu bakılması gerekirken; kas dokusu olan bir etin yani bağ dokusu fazla olan etlerin genellikle az su eklenerek uzun süre kaynatılarak pişmesi gerekir. Sinir dokusu az ve yumuşak yapılı olan etlerinin ise kısa sürede su koymadan kendi suyu ile yavaş yavaş pişmesi daha sağlıklıdır. Kurbanda yediğimiz etin hangi bölümünden olduğunu ve nasıl pişirilmesi gerektiğini pek bilmesek de kasaptan alınan kıyma veya ettin hayvanın hangi bölgelerinden olduğunu bilerek tüketmemiz daha sağlıklıdır. Ayrıca et sevmeyen kişilerin eti kıyma olarak tercih etmesi görülmektedir. Bazı kişilerin eti yemediği gözlenirken; köfte, kıymalı gibi ürünleri yediği gözlenir. Bu kişilerin eti kıyma olarak muhafaza etmesi daha sağlıklıdır. Bu sebeple tüketilen etin yağlı ve yağsız olması yapılacak kıyma için oldukça önemlidir.

Dana kıyma çeşitleri


Gerdan kıyma, hayvanın gerdan kısmında bulunan yani boyun kısmında bulunan et parçalarını yağlı ve yağsız olarak ayırıp kıyma olarak tüketilmesi oldukça tercih edilir.
Bu bölgenin etinin yumuşak olmasından dolayı tüketilmesi tercih edilen yerlerin ilk sırasında yer alır. Ayrıca boyun kısmı tarafında bulunan etin yağsız kıyma çektirilerek köftelik gibi kıymaların bu bölgenin elde edilmesi sağlanır.

Göğüs kıyma, Lezzetli kıyma hazırlamak için en uygun bulunan kısım göğüs kısmında bulunan yağlı olan lezzeti için baharata bile gerek kalınmayan bu bölümünden tercih edilir. Dananın göğüs kısmında bulunan yumuşak olan et parçalarının bölünerek et olarak tüketilmesinin yanında kıyma olarak tüketilmesi de oldukça lezzetlidir. Havanın sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan et parçası daha az yağlı olmasından dolayı yağsız kıyma isteniliyor ise bu bölgelerinden tercih ederek yemeklerde kullanılması sağlanır. Bu bölgelerden çıkarılan etten kıyma yapılması oldukça önemlidir. Ayrıca döş sarmaya yakın olan göğüs kısmının alt tarafında bulunan etlerden ortaya orta, yağlı olan bölümlerinden alınacak etler ile yağlı kıyma için oldukça uygundur.

Ancak kurbanda yapılan kıymanın saklanırken yağsız, az yağlı ve yağlı olarak seçilip çektirilmesinin ardından ayrı ayrı paketlenerek buzlukta muhafaza edilmesi yapılacak yemeklerde ona göre kullanılacak kıymayı tercih etmek en sağlıklısıdır. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri ise kıyma ete oranla daha kolay pişerken; yapılacak yemeklerin kısa sürede hazırlanmasına katkı sağlar.

Koyun kıyma çeşitleri


Koyun gerdan, koyunun boyun kısmında bulunan etler ayıklandıktan sonra kıyma haline getirilerek gerekli yemeklerde kullanılması mümkündür. Bu bölümde bulunan etlerin az yağlı olmasından dolayı daha yumuşak olduğu gözlenir. Böylece yapılan yemeklerde koyun kıyması da ayrı bir lezzet katar. Ayrıca koyunun nerede yetiştirildiğinin yapılan kıyma üzerinde etkileri vardır. Çünkü dağlık bir alanda yetiştirilen koyun ile ahırda yetiştirilen koyunun kıymasının tadı birbirinden çok faklıdır. Dağda yetiştirilen otlar ile yayılarak beslendiği için dağ kekiği gibi otları yediği için tadı daha aromalı olur. Ancak ahırda beslenen koyun hazır yem yediği için tadı diğerine oranla daha farklı olur. Tercih edilirken bunlara dikkat ederek kıyma seçmek gerekir.

Koyun kol, koyunların kol kısmına doğru olan bölgede kemik bulunmayan bölümlerden alınan etlerle yapılan kıymadır. Bu bölgede bulunan büyük et parçaları kıyma içinde kullanılırken; az yağlı olmasının yanı sıra yağlı bölümlerden alınan etler ile tercih olarak kıyma yapılması kıymanın aromasını daha fazla arttırır.
20.01.2024 15:23:30
Kıyma Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıyma Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıyma Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bulgurlu Kıymalı Köfte

Bulgurlu Kıymalı Köfte, Her mevsim yapılabilecek ancak özellikle de yaz aylarında çok güzel olan bulgurlu kıymalı köfte, oldukça lezzetli olan Türk mutf...
Devamını Oku

Kıymalı Börek

Kıymalı Börek, Börek yoğurulup dinlendirilen hamurun ya da yufka içerisine ıspanak, peynir ve kıyma harcı konularak çeşitli şekillerde pişirilen hamur işine ...
Devamını Oku

Kıyma

Kıyma, geçmişten geleceğe önceki nesillerden çok farklı şekillerde günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. Bundan yıllar önce yaşayan insanların çoğu eti ...
Devamını Oku

Kıyma Kavurma

Kıyma Kavurma, Birçok kişi tarafından severek tüketilen kıyma kavurması, yapılışı oldukça basit yemekler arasında yer alır ve içerisine lezzeti arttırmak içi...
Devamını Oku

Kıymalı Yemekler

Kıymalı yemekler; yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelse de sebze yemeklerin genelinde kıyma kullanılır. Kuşbaşı...
Devamını Oku

Kıymalı Sodalı Börek

Kıymalı sodalı börek: Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar böre...
Devamını Oku

Kıymalı Pide

Kıymalı Pide, yöresel yemeklerimizdendir. Hazırlanması kolay olmayan bir yemektir. Kısaca malzemeleri; yarım yağlı kıyma, soğan, domates, kırmızı ve yeşil bi...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Patlıcan

Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde mi...
Devamını Oku

Kıymalı Kebap

Kıymalı kebap, özel günleriniz için özel bir yemek yapmak istiyorsanız kıymalı kebabı deneyebilirsiniz. Muhteşem bir görsele sahip olan kıymalı kebap he...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna

Beşamel soslu kıymalı fırın makarna, Makarna hem çocukların hem de yetişkinlerin çok severek tükettiği bir yiyecek. Salçalısı, yoğurtlusu ya da böyle fırında...
Devamını Oku

Kıymalı Menemen

Kıymalı Menemen, yapımı oldukça kolay olurken; ailemiz tarafından sevilerek tüketilir. Kıymalı menemen hem sabah kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde yapa...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Biber Dolması

Fırında kıymalı biber dolması, Dolma Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Dolmanın her çeşidini hem çok severiz hem de çok yaparız. Türk...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Hamuru

Kıymalı Pide Hamuru, oldukça iyi mayalanması gerekir. Eğer iyi mayalanmaz ise kıymalı pide oldukça sert olur. Ayrıca hamurun kenarları da kabarık bırakı...
Devamını Oku

Kıymalı Yufka Böreği

Kıymalı yufka böreği, yapılan böreklerin içerisinde en çok sevilen çeşitlerinden birisidir. Bu tarifi hem hazır yufka ile hem de evde yapacağımız hamur ile y...
Devamını Oku

Kıymalı Cevizli Börek

Kıymalı Cevizli Börek, Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzet oldukça meşakkatli bir börek çeşididir. Özelli...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Makarna

Fırında kıymalı makarna, Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilen bir yemektir. Özellikle bir yöreye aittir diyemeyiz. Fakat Batıda daha çok yapılmaktadır. Ö...
Devamını Oku

Kıymalı Taze Fasulye

Kıymalı Taze Fasulye, Taze fasulye, B2, A, B1 ile C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir sebze türüdür. Taze fasulye vücudun kuvvetlenmesini sağlar k...
Devamını Oku

Kıymalı Tepsi Böreği

Kıymalı tepsi böreği, sevilen börek tariflerinden biridir. Günün her öğününde tüketilebilecek bir lezzettir. Kolay ve lezzetli bir tariftir. Çok sevilerek tü...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar

Kıymalı mantar hem sabah kahvaltılarında hem de akşam yemeklerinde yapacağımız yemekler arasında yer alır. Ancak seçtiğimiz mantara dikkat etmemiz gerek...
Devamını Oku

Kıymalı Lahana Sarması

Kıymalı lahana sarması, kıymalı lahana sarma biraz emek isteyen fakat oldukça lezzetli olan bir yemektir. Çoğu insanlar tarafından oldukça sevilerek tüketili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Kıymalı Börek
Kıyma
Kıyma Çeşitleri
Kıyma Kavurma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024