Kıymalı Cevizli Börek
Kıymalı Cevizli Börek, Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzet oldukça meşakkatli bir börek çeşididir. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen kıymalı cevizli börek kalori bakımından oldukça yüksek olduğundan dolayı doyurucudur. Kıyma ve Cevizin aromasıyla bütünleşen börek ağızlarda bambaşka bir lezzet olarak ortaya çıkmaktadır.
Özellikle çocukların bayılarak tükettiği kıymalı cevizli börek hazırlanışı emek isteyen bir börek türüdür.
Kıymalı Cevizli Börek Malzemeleri
Hamuru için- 1,5 kg un,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 çay bardağı yoğurt,
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz,
- 2 su bardağı su,
- Tereyağı
İç Malzemeleri için- 300 gram orta yağlı kıyma,
- Yarım bardak zeytinyağı,
- 1 baş yemeklik doğranmış soğan,
- 3 diş ezilmiş sarımsak,
- 1 tutam kimyon, yenibahar ve tarçın,
- 1 tutam karabiber ve tuz,
- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz,
- 1 su bardağı çedar rendelenmiş peynir,
Kıymalı Cevizli Börek Nasıl Yapılır?
Bir kap içerisine un koyulur üzerine yukarıda belirtilen ölçülerde sıvı yağı, yoğurt, tuz ve su eklenerek iyice yoğrulur. Bu yoğurma işlemi sırasında hamurun yoğunluğuna göre un veya su eklemesi yapılır. Tam anlamıyla bütünleşerek hamur kıvama gelince üzerine temiz bir bezle örtülerek bir saat kadar şişip mayalanması amacıyla kenarı da bekletilir.
Bu arada bir tava içerisine zeytinyağı koyulur ve yağ biraz kızarınca daha önce iri iri doğradığımız soğan eklenerek kavrulmaya başlanır. Soğan biraz yağ içerisinde yumuşamaya başlayınca bu defa orta yağlı kıyma eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Akabinde kıyma ve soğan bütünleşince üzerine sarımsak, yenibahar, tarçın, tuz karabiber eklenerek karışımın baharatlar ile bütünleşmesi sağlanır. Pişmeye yakın bir su bardağı kadar iri çekilmiş ceviz içi kıymanın üzerine eklenir ve karışım ile bütünleşmesi sağlanarak harcımız hazır hale gelmiş olur.
Artık hamur ve iç karışım hazır bulunmaktadır. Bu defa hamurumuz limon büyüklüğünde toplar haline getirilerek oklava veya merdane yardımı ile açılır. Akabinde altı yağlanmış tepsinin üzerine hamur eklenir üzerine iç malzememiz koyulur. Sonra tekrardan hamur açılır ve iç malzememiz eklenir. Böylelikle hamur ve iç malzememiz bitinceye kadar bu işlem devam eder. Hazır olan böreğimiz tepside tam anlamıyla hazır olması amacıyla en son el ile tepsinin içine hafifçe bastırılır ve kare şeklinde dilimlere ayrılarak 170 derecelik fırında yaklaşık olarak 25 dakika kadar pişirilir. Pişmeye yakın fırından çıkartılan böreğin üzerine önceden rendelediğimiz peynir dökülerek 5 dakika kadar daha fırında bekletilir. Bu defa peynir tam anlamıyla eriyip böreğe yapışınca bu defa fırından çıkartılır ve servis tabağına iki dilim koyularak servis edilir.
Afiyet olsun.
20.01.2024 17:28:29
Kıymalı Cevizli Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|