Kıymalı Çiğ Börek
Kıymalı çiğ börek: Çiğ börek birçok kişinin severek tükettiği bir hamur işidir. Mayalı hamurla yağda kızartarak hazırlanan çiğ börek birçok sebze çeşitti, peynir çeşidi ve kıyma ile hazırlanabilir. Çocuklarımızın ve biz yetişkinlerin severek tükettiğimiz çiğ böreğin hazırlanışı da oldukça kolaydır. Herkesin zevkine göre hazırlayabileceği çiğ börek içlerinde en çok sevileni kıymalı çiğ börektir.
Özellikle Eskişehir ilimizde büfeli küçük arabaların içerisinde neredeyse her sokak başında satılmaktadır. Özellikle tirenle Eskişehir'e yolculuk yapanlar iyi bilirler tirenden inip istasyona varınca ilk gözünüze çarpan çiğ börekçiler olacaktır. Her yörede çiğ börek farklı farklı yapılmaktadır. Kayserili biri olarak hamur işlerinde oldukça iddialı biriyimdir. Ayrıca 3 yıl kadar Eskişehir'de bulunduğum sürece en lezzetli çiğ börek nasıl yapılır iyi bilirim. Tadan herkesin bayılarak yediği kıymalı çiğ börek tarifini sizlerle paylaşıyorum denemenizi de şiddetle tavsiye ediyorum.
Kıymalı çiğ börek için gerekli malzemeler
Kıymalı Çiğ Börek Hamuru için- 4 su bardağı un, dilerseniz yarısını tam buğday unu kullanabilirsiniz.
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı tek atımlık maya,
- Yeterince su,
Kıymalı harcı için gerekli malzemeler- 300 gram kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- Sıvı yağ,
Kıymalı Çiğ Börek Nasıl Yapılır?
Kıymalı çiğ börek için ilk olarak iç harcı ile başlıyoruz.
Harcı için kabuğunu soyduğumuz ve küp-küp doğradığımız kuru soğanı ve tereyağını yanmaz bir tavaya alıp soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz. Daha sonra kıymayı ekleyip kıyma sulanıp suyunu çekinceye kadar kavurduğumuz kıymaya tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız harcı ocaktan indirip bir kenara alıyoruz.
Ayrı bir yerde derin bir kâsenin içerisine unu koyup ortasında çukur açıyoruz. Tuz ve tek atımlık mayayı ekleyip yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. Hamur ne çok katı ne de çok yumuşak bir hamur olacak orta kıvamda bir hamur elde edip ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz. Ceviz büyüklüğünde ayırdığımız bezelerden bir adet alıp üzerine un serperek oklava yardımı ile küçük pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamurun bir kenarına kıymalı harçtan ekleyip de şeklinde kapatıyoruz. Kıymalı harcın soğuk olmasına dikkat edin sıcak harç hamuru yırtabilir. Hazırladığımız çiğ börekleri temiz bir sofranın üzerine diziyoruz. Bütün malzemeler bitinceye kadar devam ettikten sonra sıvı yağı ocağa alıyoruz. Ardından iyice ısıttığımız sıvı yağın içerisine börekleri tek tek koyarak kızartıyoruz. Kızaran çiğ börekleri tavadan alıp kayıt havlu serdiğimiz servis tabağına koyuyoruz. Tüm börekleri kızarttıktan sonra yağını süzen kıymalı çiğ böreği servis tabağına alıp ayran eşliğinde sıcak servis yapabilirsiniz şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
21.01.2024 13:23:23
Kıymalı Çiğ Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Çiğ Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|