Kıymalı Enginar

Kıymalı Enginar: Bir çiçeğin tomurcuğu olan enginar son derece lezzetli ve en sağlıklı sebzelerden biridir. Bu lezzetli sebzenin hemen her yemeği birbirinden farklı güzel lezzette olmaktadır. Bu yazımda sizler için ilkbahar aylarının da gelmesi ile tazecik enginarların pazarlarda yerini alması sebebiyle kıymalı enginar yemeği tarifi vereceğim.
Bu tarifi hazırlamanız için enginarı pazarlarda hazır soyulmuş olarak bulabilir ya da evde kendiniz ayıklayabilirsiniz. Enginarı pişirme yönteminin en sağlıklı olanı enginarın sadece kaba olan dış yapraklarını temizlemek ve bu şekilde tüm halde pişirmektir. Ancak enginarın tüm kabuklarını soymak isteyenler bunu pişirme işleminin hemen öncesinde yapmalıdır. Bu şekilde yapıldığında enginarın hem besin değeri korunmuş hem de lezzeti değişmemiş olacaktır. Sözü daha fazla uzatmadan zeytinyağlı enginar yemeğinden sıkılanlar ve yeni lezzetler denemek isteyenler için kıymalı enginar tarifime geçiyorum.

Kıymalı Enginar için Gerekli Olan Malzemeleri

  • 4 adet enginar
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 100-150 gram orta yağlı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 silme çay kaşığı karabiber
  • 1 silme çay kaşığı pul biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Göz kararı tuz
  • Yarım limon
  • Üzeri için kaşar peyniri

Kıymalı Enginar Nasıl Yapılır?


İlk olarak, enginarlar (Eğer soyulmamış alınmış ise) güzelce soyulur.
Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su koyulur ve içine yarım limonun suyu ile göz kararı tuz koyularak soyulan enginarlar bu tencerede yumuşayana dek haşlanır. Haşlama işlemi bittikten sonra tencere ocaktan alınır ve enginarların suyu süzülüp, soğuması için bir kenara bırakılır. Ardından, orta boy bir tava ocağa alınır ve içine sıvı yağ ile orta yağlı kıyma eklenir. Kıyma orta ateşte kavrulurken ayrı bir yerde kuru soğan ince doğranır. Kıyma kavrulunca doğranan soğanlar da tavaya ilave edilir. Ayrı bir yerde domates soyulur ve küçük küçük doğranır. Soğan ile kıyma bir sefer karıştırılır ve yaklaşık 3-4 dakika kadar kavrulduktan sonra içine doğranan domates de ilave edilir. Kavurma işlemi bittikten sonra tavaya domates salçası, pul biber ve karabiber, göz kararı tuz ve önceden ayıklanıp yıkanmış ve ince ince doğranmış olan yarım demet maydanoz da eklenip, bir sefer karıştırılıp ocaktan alınır. Bir fırın kabının içine enginarlar dizilir ve üzerine kıymalı harçtan koyulur. Fırın tepsisinin alt kısmına 1 kahve fincanı sıcak su eklenir. Kıymalı enginar önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar bekletilir. Daha sonra temsi fırından alınır ve üzerine önceden rendelenmiş göz kararı kaşar peyniri serpilir. Tepsi yeniden fırına alınır ve kaşarlar iyice eriyene dek beklenir. Son olarak, kaşarların da erimiş olmasıyla birlikte tepsi fırından çıkartılır ve servis tabaklarına alınarak sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 03:52:34
Kıymalı Enginar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Enginar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Enginar"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bulgurlu Kıymalı Köfte

Bulgurlu Kıymalı Köfte, Her mevsim yapılabilecek ancak özellikle de yaz aylarında çok güzel olan bulgurlu kıymalı köfte, oldukça lezzetli olan Türk mutf...
Devamını Oku

Kıymalı Börek

Kıymalı Börek, Börek yoğurulup dinlendirilen hamurun ya da yufka içerisine ıspanak, peynir ve kıyma harcı konularak çeşitli şekillerde pişirilen hamur işine ...
Devamını Oku

Kıyma

Kıyma, geçmişten geleceğe önceki nesillerden çok farklı şekillerde günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. Bundan yıllar önce yaşayan insanların çoğu eti ...
Devamını Oku

Kıyma Çeşitleri

Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesimi...
Devamını Oku

Kıyma Kavurma

Kıyma Kavurma, Birçok kişi tarafından severek tüketilen kıyma kavurması, yapılışı oldukça basit yemekler arasında yer alır ve içerisine lezzeti arttırmak içi...
Devamını Oku

Kıymalı Yemekler

Kıymalı yemekler; yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelse de sebze yemeklerin genelinde kıyma kullanılır. Kuşbaşı...
Devamını Oku

Kıymalı Sodalı Börek

Kıymalı sodalı börek: Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar böre...
Devamını Oku

Kıymalı Pide

Kıymalı Pide, yöresel yemeklerimizdendir. Hazırlanması kolay olmayan bir yemektir. Kısaca malzemeleri; yarım yağlı kıyma, soğan, domates, kırmızı ve yeşil bi...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Patlıcan

Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde mi...
Devamını Oku

Kıymalı Kebap

Kıymalı kebap, özel günleriniz için özel bir yemek yapmak istiyorsanız kıymalı kebabı deneyebilirsiniz. Muhteşem bir görsele sahip olan kıymalı kebap he...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna

Beşamel soslu kıymalı fırın makarna, Makarna hem çocukların hem de yetişkinlerin çok severek tükettiği bir yiyecek. Salçalısı, yoğurtlusu ya da böyle fırında...
Devamını Oku

Kıymalı Menemen

Kıymalı Menemen, yapımı oldukça kolay olurken; ailemiz tarafından sevilerek tüketilir. Kıymalı menemen hem sabah kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde yapa...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Biber Dolması

Fırında kıymalı biber dolması, Dolma Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Dolmanın her çeşidini hem çok severiz hem de çok yaparız. Türk...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Hamuru

Kıymalı Pide Hamuru, oldukça iyi mayalanması gerekir. Eğer iyi mayalanmaz ise kıymalı pide oldukça sert olur. Ayrıca hamurun kenarları da kabarık bırakı...
Devamını Oku

Kıymalı Yufka Böreği

Kıymalı yufka böreği, yapılan böreklerin içerisinde en çok sevilen çeşitlerinden birisidir. Bu tarifi hem hazır yufka ile hem de evde yapacağımız hamur ile y...
Devamını Oku

Kıymalı Cevizli Börek

Kıymalı Cevizli Börek, Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzet oldukça meşakkatli bir börek çeşididir. Özelli...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Makarna

Fırında kıymalı makarna, Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilen bir yemektir. Özellikle bir yöreye aittir diyemeyiz. Fakat Batıda daha çok yapılmaktadır. Ö...
Devamını Oku

Kıymalı Taze Fasulye

Kıymalı Taze Fasulye, Taze fasulye, B2, A, B1 ile C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir sebze türüdür. Taze fasulye vücudun kuvvetlenmesini sağlar k...
Devamını Oku

Kıymalı Tepsi Böreği

Kıymalı tepsi böreği, sevilen börek tariflerinden biridir. Günün her öğününde tüketilebilecek bir lezzettir. Kolay ve lezzetli bir tariftir. Çok sevilerek tü...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar

Kıymalı mantar hem sabah kahvaltılarında hem de akşam yemeklerinde yapacağımız yemekler arasında yer alır. Ancak seçtiğimiz mantara dikkat etmemiz gerek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Kıymalı Börek
Kıyma
Kıyma Çeşitleri
Kıyma Kavurma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024