Kıymalı Gözleme

Kıymalı Gözleme, Sabah kahvaltılarında ve öğle yemeklerinde oldukça fazla tüketilen kıymalı gözleme Anadolu özgü bir yemek türüdür. Yapılışı oldukça zahmetli olan bu lezzet yüzyıllardan bu tarafa ülkemizde sıklıkla yapılmakta olan bir lezzettir. Kıymanın baharatlar ile bütünleşmesi ve sıcak odun ateşinde pişen hamurun birleşimi ortaya çıkan bu lezzet damaklara hitap eden oldukça güzel bir lezzettir.
Bugün sizlerle birlikte kıymayı gözleme yapılışını paylaşacağım.

Kıyma Gözleme Malzemeleri


İç Malzemeleri için

  • 400 gram kadar ortay yağı iri kıyma eti
  • 2 baş iri kıyılmış kuru soğan
  • Karabiber, tuz, kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ

Hamuru için

  • 1,5 kilogram un
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • Hamurun ihtiyacı kadar göz kararı su
  • Tereyağı
Kıymalı Gözleme Nasıl Yapılır?

Bir teşt içerisine un koyulduktan sonra üzerine yukarıda belirtilen ölçeklerde yoğurt, sıvı yağı, tuz eklendikten sonra bir kaşık yardımı ile yoğurdun hamurun içerisinde yayılması sağlanır. Akabinde göz kararınca unun tam anlamıyla hamur haline geleceği kadar su eklenir. Eğer su eklendikten sonra hamur kıvamına henüz karışımımız gelmemiş ise biraz daha eklendikten sonra karışımın hamur halini alması sağlanır. Eğer su fazla konulmuş ve hamur cıvık hale gelmiş ise bu defa biraz un dökülerek bu denge sağlanmış olur.
Tam anlamıyla tuz, sıvı yağ ve tuz unun içerisinde dağılınca ve hamurumuz kıvama geldikten sonra, hamurun mayalanması yani şişmesi amacıyla üzerine temiz bir bez örtülerek bir saat kadar dinlenilmeye alınır. Bu arada iç malzemeler hazırlanır.

Orta boy bir tencerenin içerisinde bir tutam tereyağı eritilir. Tereyağı kızınca üzerine orta yağlı kıyma dökülerek biraz kavrulur. Kıyma kavrulurken tezgâhımızın üzerinde soğan iri iri kıyılarak kıymanın üzerine aktarılır. Soğan ve kıyma bütünleşince üzerine karabiber, tuz, kırmızı biber ve sıvı yağı eklenir. Bir müddet sonra baharatlar ile bütünleşen kıymamız tam anlamıyla kavrulması tamamlanır.

Dinlenen hamurumuz limon büyüklüğünde yuvarlak hale getirilir ve oklava veya merdane yardımı ile iyice açılır. Açılan hamurun üzerine daha önce kavurduğumuz kıyma döküldükten sonra yarım daire şeklinde kapatılır. Kapatıldıktan sonra fazla gelen hamur bir çay tabağı yardımı ile kesilerek hilal biçiminde daha önceden hazırlanan saç ocağa atılır. Burada ön yüzü 3 dakika kadar piştikten sonra bu defa gözlemenin diğer tarafı çevrilir ve iki yüzüne de pişim yakın daha lezzetli olması amacıyla tereyağı sürülür. Akabinde pişmesi tamamlanan gözleme bir servis tabağına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 14:57:37
Kıymalı Gözleme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Gözleme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Gözleme"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bulgurlu Kıymalı Köfte

Bulgurlu Kıymalı Köfte, Her mevsim yapılabilecek ancak özellikle de yaz aylarında çok güzel olan bulgurlu kıymalı köfte, oldukça lezzetli olan Türk mutf...
Devamını Oku

Kıymalı Börek

Kıymalı Börek, Börek yoğurulup dinlendirilen hamurun ya da yufka içerisine ıspanak, peynir ve kıyma harcı konularak çeşitli şekillerde pişirilen hamur işine ...
Devamını Oku

Kıyma

Kıyma, geçmişten geleceğe önceki nesillerden çok farklı şekillerde günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. Bundan yıllar önce yaşayan insanların çoğu eti ...
Devamını Oku

Kıyma Çeşitleri

Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesimi...
Devamını Oku

Kıyma Kavurma

Kıyma Kavurma, Birçok kişi tarafından severek tüketilen kıyma kavurması, yapılışı oldukça basit yemekler arasında yer alır ve içerisine lezzeti arttırmak içi...
Devamını Oku

Kıymalı Yemekler

Kıymalı yemekler; yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelse de sebze yemeklerin genelinde kıyma kullanılır. Kuşbaşı...
Devamını Oku

Kıymalı Sodalı Börek

Kıymalı sodalı börek: Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar böre...
Devamını Oku

Kıymalı Pide

Kıymalı Pide, yöresel yemeklerimizdendir. Hazırlanması kolay olmayan bir yemektir. Kısaca malzemeleri; yarım yağlı kıyma, soğan, domates, kırmızı ve yeşil bi...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Patlıcan

Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde mi...
Devamını Oku

Kıymalı Kebap

Kıymalı kebap, özel günleriniz için özel bir yemek yapmak istiyorsanız kıymalı kebabı deneyebilirsiniz. Muhteşem bir görsele sahip olan kıymalı kebap he...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna

Beşamel soslu kıymalı fırın makarna, Makarna hem çocukların hem de yetişkinlerin çok severek tükettiği bir yiyecek. Salçalısı, yoğurtlusu ya da böyle fırında...
Devamını Oku

Kıymalı Menemen

Kıymalı Menemen, yapımı oldukça kolay olurken; ailemiz tarafından sevilerek tüketilir. Kıymalı menemen hem sabah kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde yapa...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Biber Dolması

Fırında kıymalı biber dolması, Dolma Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Dolmanın her çeşidini hem çok severiz hem de çok yaparız. Türk...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Hamuru

Kıymalı Pide Hamuru, oldukça iyi mayalanması gerekir. Eğer iyi mayalanmaz ise kıymalı pide oldukça sert olur. Ayrıca hamurun kenarları da kabarık bırakı...
Devamını Oku

Kıymalı Yufka Böreği

Kıymalı yufka böreği, yapılan böreklerin içerisinde en çok sevilen çeşitlerinden birisidir. Bu tarifi hem hazır yufka ile hem de evde yapacağımız hamur ile y...
Devamını Oku

Kıymalı Cevizli Börek

Kıymalı Cevizli Börek, Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzet oldukça meşakkatli bir börek çeşididir. Özelli...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Makarna

Fırında kıymalı makarna, Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilen bir yemektir. Özellikle bir yöreye aittir diyemeyiz. Fakat Batıda daha çok yapılmaktadır. Ö...
Devamını Oku

Kıymalı Taze Fasulye

Kıymalı Taze Fasulye, Taze fasulye, B2, A, B1 ile C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir sebze türüdür. Taze fasulye vücudun kuvvetlenmesini sağlar k...
Devamını Oku

Kıymalı Tepsi Böreği

Kıymalı tepsi böreği, sevilen börek tariflerinden biridir. Günün her öğününde tüketilebilecek bir lezzettir. Kolay ve lezzetli bir tariftir. Çok sevilerek tü...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar

Kıymalı mantar hem sabah kahvaltılarında hem de akşam yemeklerinde yapacağımız yemekler arasında yer alır. Ancak seçtiğimiz mantara dikkat etmemiz gerek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Kıymalı Börek
Kıyma
Kıyma Çeşitleri
Kıyma Kavurma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024