Kıymalı Pide, yöresel yemeklerimizdendir. Hazırlanması kolay olmayan bir yemektir. Kısaca malzemeleri; yarım yağlı kıyma, soğan, domates, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, sarımsak, baharat eklenip harmanlanarak iç hazırlanır. Önceden yoğurulup mayalanmaya bırakılmış hamur kullanılır. Pidenin pişirimi odun ateşi kullanılan taş fırınlarında olmalıdır.
Taş fırında pişen pideler daha lezzetli olur.
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- Yeterince tuz
- Aldığı kadar un
Pide içi için
- Yarım kg yağlı kıyma
- 3 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 4 diş sarımsak
- 3 adet domates
- Bir tutam maydanoz
- Baharat olarak da karabiber, kimyon, pul biber, kekik (İsteğe bağlı konulabilir)
Pişirimden önce ve sonra üzerine sürmek için
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 4/1 çay bardağında sıvı yağ
- Piştikten sonrası için tereyağı
Kıymalı Pide Nasıl Yapılır?
Ilık sütü geniş bir kaba koyup içerisine şeker ve maya eklenilip 15 dakika kadar mayanın yayılması beklenir. Tuz ve ılık su eklenip, azar azar un koyulup yumuşak bir hamur yapılır. İşlem hamur ele yapışmayana kadar sürdürülür. Kıvama gelen hamur dinlenmeye bırakılır.
Kıyma derin bir kaba konulur.
Soğan, sarımsak, biberler ve maydanoz mikserde kıyılıp kıymanın içine ilave edilir. Baharatları da eklenerek karıştırılır.
Mayalanan hamurdan çok büyük olmayacak yuvarlak bezeler yapılıp, un serpilmiş zemin üzerinde pide şeklinde uzunlamasına merdane ile açılır. Açılan hamurun kenarları içe doğru kıvrılır (Üzerine konulacak içi tutsun diye). Hamurun üzerine istenilen miktarda iç konulup üzerine yayılır. Yumurta yoğurt ve sıvı yağ karıştırılıp pidenin katlanan hamur kısımlarına sürülür. Harlanmış taş fırında pişirilir. Pişen pidelerin üzerine sıcakken tereyağı sürülür, ekmek satırı ile kesilip yanında ayran ile servis edilebilir.