Kıymalı Su Böreği

Kıymalı Su Böreği, Börek çeşitleri arasında en güzeli olan su böreği, diğer böreklere göre yapılışı açısından oldukça farklılık gösterir ve ustalık isteyen bir börektir. İtalyan mutfağında da benzeri yapılan su böreği, peynirli ve kıymalı olarak yapılabilir. Bayramlarda, akşam yemeklerinde ve beş çaylarında konuklarınıza ikram edeceğiniz muhteşem lezzete sahip olan bu börek fırında yapılabileceği gibi aynı zamanda kor ateş üzerinde de yapılabilir.
Ateş üzerinde yapılan su böreği diğer yüzü de piştikten sonra kesilerek sunulur. Açılan yufkalardan yapılan su böreğinin kıymalı olanı daha makbuldür. Yapılışı biraz zahmetli bir börek çeşitli olan bu böreğinin harika lezzetini tattığınızda yaptığınıza değdiğini göreceksiniz. Bayan oturmalarında konuklarıma ne ikram edeyim diye düşünenler ve akşam yemeklerinde sofralarına çeşit katmak isteyenler için kıymalı su böreği tarifini harika bir seçim olabilir. Sizin için paylaştığım kıymalı su böreği tarifini kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Kıymalı su böreği malzemeleri


Hamuru için

  • 4 çorba kasesi un
  • 5 adet yumurta
  • Yarım su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için

  • 500 gram kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Haşlamak için
  • 5 litre kaynatma suyu
  • 5 litre soğuk su
  • 1 yemek kaşığı dolusu tuz
Kıymalı su böreği nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine un ve yumurtaları ilave edip sert bir hamur olacak şekilde yoğurun.
Hamura ilave edeceğiniz suyu hamurun kıvamına göre ayarlayın ve hamuru iyice yoğurduktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.

Bu arada böreğin iç harcını hazırlamak için soğanları ince doğradıktan sonra geniş bir tavanın içerisine sıvı yağ ilave edip, soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Tavanın içerisine kıymayı da ilave edip kavurun.

Kıyma kavrulurken geniş bir tencerenin içerisine açacağınız yufkaları haşlamak için 5 litre su ve hamurların parçalanmadan haşlanabilmesi için 1 yemek kaşığı tuz ilave edip ocağın altını açın. Kavrulan kıymanın içerisine tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra tavanın altını kapatın ve maydanozları ince kıyın ve iç harcınıza ilave edip karıştırın. Yarım saat kadar dinlenen hamurunuzu 9 eşit bezeye ayırın. Bu 9 bezinin bir tanesi tepsinin alt kısmına serilecek bir tanesi de böreğin kapağı olacak şekilde tepsi büyüklüğünde açın ve bir masanın üzerine temiz bir sofra bezi serdikten sonra açtığınız yufkanın bir tanesini tepsinin altına diğerini ise sofra bezinin üzerine alın. Geriye kalan 7 bezeyi de aynı büyüklükte un ilave ederek açın ve açtığınız hamuru dört eşit parçaya kesip softa bezinin üzerine birbirine yapışmayacak şekilde güzelce yerleştirdikten sonra geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun ve tencerede kaynattığınız suyun içerisine açıp dört parçaya ayırdığınız hamurdan bir parça atıp bir dakika boyunca haşlayın ve hamurlara zarar verip zedelemeden çıkarıp soğuk suyun dolu olan kabın içerisine bırakın. Hamuru soğuk suda biraz beklettikten sonra fazla suyunu alıp kırıştırarak tepsinin üzerine döşeyin. Ardından döşediğiniz hamurların üzerine hazırlamış olduğunuz harçtan her yerine eşit miktarda olacak şekilde serpiştirin ve biraz da sıvı yağ gezdirin. Aynı işlemleri diğer katlar içinde yaptıktan su böreğinizin kapağı için ayırdığınız hamuru da döşemiş olduğunuz yufkaların üzerine kapattıktan sonra önceden ısıttığınız 200 ℃ fırının orta rafına sürerek üzeri kızarana kadar pişirin. Su böreğini piştikten sonra yaklaşık 20 dakika dinlendirip dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:34:11
Kıymalı Su Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Su Böreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Su Böreği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bulgurlu Kıymalı Köfte

Bulgurlu Kıymalı Köfte, Her mevsim yapılabilecek ancak özellikle de yaz aylarında çok güzel olan bulgurlu kıymalı köfte, oldukça lezzetli olan Türk mutf...
Devamını Oku

Kıymalı Börek

Kıymalı Börek, Börek yoğurulup dinlendirilen hamurun ya da yufka içerisine ıspanak, peynir ve kıyma harcı konularak çeşitli şekillerde pişirilen hamur işine ...
Devamını Oku

Kıyma

Kıyma, geçmişten geleceğe önceki nesillerden çok farklı şekillerde günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. Bundan yıllar önce yaşayan insanların çoğu eti ...
Devamını Oku

Kıyma Çeşitleri

Kıyma çeşitleri, koyun ve dana gibi hayvanların kesimden sonra etlerinin makineden geçirilmesi ile kıyma elde edilir. Protein kaynağı olan hayvanların kesimi...
Devamını Oku

Kıyma Kavurma

Kıyma Kavurma, Birçok kişi tarafından severek tüketilen kıyma kavurması, yapılışı oldukça basit yemekler arasında yer alır ve içerisine lezzeti arttırmak içi...
Devamını Oku

Kıymalı Yemekler

Kıymalı yemekler; yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelse de sebze yemeklerin genelinde kıyma kullanılır. Kuşbaşı...
Devamını Oku

Kıymalı Sodalı Börek

Kıymalı sodalı börek: Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar böre...
Devamını Oku

Kıymalı Pide

Kıymalı Pide, yöresel yemeklerimizdendir. Hazırlanması kolay olmayan bir yemektir. Kısaca malzemeleri; yarım yağlı kıyma, soğan, domates, kırmızı ve yeşil bi...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Patlıcan

Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde mi...
Devamını Oku

Kıymalı Kebap

Kıymalı kebap, özel günleriniz için özel bir yemek yapmak istiyorsanız kıymalı kebabı deneyebilirsiniz. Muhteşem bir görsele sahip olan kıymalı kebap he...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Kıymalı Fırın Makarna

Beşamel soslu kıymalı fırın makarna, Makarna hem çocukların hem de yetişkinlerin çok severek tükettiği bir yiyecek. Salçalısı, yoğurtlusu ya da böyle fırında...
Devamını Oku

Kıymalı Menemen

Kıymalı Menemen, yapımı oldukça kolay olurken; ailemiz tarafından sevilerek tüketilir. Kıymalı menemen hem sabah kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde yapa...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Biber Dolması

Fırında kıymalı biber dolması, Dolma Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Dolmanın her çeşidini hem çok severiz hem de çok yaparız. Türk...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Hamuru

Kıymalı Pide Hamuru, oldukça iyi mayalanması gerekir. Eğer iyi mayalanmaz ise kıymalı pide oldukça sert olur. Ayrıca hamurun kenarları da kabarık bırakı...
Devamını Oku

Kıymalı Yufka Böreği

Kıymalı yufka böreği, yapılan böreklerin içerisinde en çok sevilen çeşitlerinden birisidir. Bu tarifi hem hazır yufka ile hem de evde yapacağımız hamur ile y...
Devamını Oku

Kıymalı Cevizli Börek

Kıymalı Cevizli Börek, Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzet oldukça meşakkatli bir börek çeşididir. Özelli...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Makarna

Fırında kıymalı makarna, Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilen bir yemektir. Özellikle bir yöreye aittir diyemeyiz. Fakat Batıda daha çok yapılmaktadır. Ö...
Devamını Oku

Kıymalı Taze Fasulye

Kıymalı Taze Fasulye, Taze fasulye, B2, A, B1 ile C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir sebze türüdür. Taze fasulye vücudun kuvvetlenmesini sağlar k...
Devamını Oku

Kıymalı Tepsi Böreği

Kıymalı tepsi böreği, sevilen börek tariflerinden biridir. Günün her öğününde tüketilebilecek bir lezzettir. Kolay ve lezzetli bir tariftir. Çok sevilerek tü...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar

Kıymalı mantar hem sabah kahvaltılarında hem de akşam yemeklerinde yapacağımız yemekler arasında yer alır. Ancak seçtiğimiz mantara dikkat etmemiz gerek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bulgurlu Kıymalı Köfte
Kıymalı Börek
Kıyma
Kıyma Çeşitleri
Kıyma Kavurma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024