Ekşili kıymalı kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?
Kurutulmuş patlıcanın derin lezzetiyle kıymanın enfes uyumunu yansıtan bu geleneksel dolma, nar ekşisi ve limonun dengeli ekşiliğiyle zenginleşiyor. Malzemelerin doğru hazırlanışı ve pişirme sürecindeki incelikler, nefis sonucun anahtarı niteliğinde.
Ekşili Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 250 gram kuru patlıcan (kurutulmuş patlıcan)
- 300 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 adet büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 4 su bardağı sıcak su
- Maydanoz (üzeri için)
Hazırlık Aşaması:
- Kuru patlıcanları bol suda 2-3 saat bekletin veya kaynar suda 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar haşlayın
- Haşlanmış patlıcanları süzün ve soğumaya bırakın
Yapılışı:
- Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin
- Zeytinyağını bir tencereye alın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun
- Salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Haşlanmış nohutu, baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın
- Kuru patlıcanların içini dikkatlice açarak hazırladığınız kıymalı harçla doldurun
- Dolmaları tencereye dizin, üzerine sıcak suyu ekleyin
- Limon suyu ve nar ekşisini ekleyin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 30-35 dakika pişirin
- Ocaktan almadan 5 dakika önce ince kıyılmış maydanozu serpin
Püf Noktaları:
- Patlıcanları çok yumuşatmamaya dikkat edin, dolma yaparken dağılabilir
- Ekşi tadını seviyorsanız limon suyu miktarını artırabilirsiniz
- Pişme suyuna 1-2 adet et suyu tableti ekleyebilirsiniz
- Dolmaları servis ederken üzerine yoğurt ile servis yapabilirsiniz
|