Kıymalı kuru börülce yemeği nasıl yapılır?
Kuru börülce ve kıymanın mükemmel uyumunu yansıtan bu geleneksel tarif, hem besleyici hem de lezzet dolu bir akşam yemeği alternatifi sunuyor. Bir gece önceden hazırlık gerektiren börülceler, kıymalı sosla buluşarak Anadolu mutfağının en sevilen yemeklerinden birine dönüşüyor.
Kıymalı Kuru Börülce Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı kuru börülce
- 300 gram kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 adet orta boy domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 litre sıcak su
Hazırlık Aşaması:
- Kuru börülceleri bir gece önceden bol suda bekletin
- Ertesi gün suyunu süzüp tencereye alın
- Üzerini geçecek kadar su ekleyip 20-25 dakika haşlayın
- Haşlanan börülcelerin suyunu süzün
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye sıvı yağı alın
- Küp doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun
- İnce doğranmış sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
- Küp doğranmış domatesleri ve salçaları ekleyip 5 dakika kavurun
- Haşlanmış börülceleri tencereye ekleyin
- Tuz ve baharatları ilave edin
- Üzerine sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp 30-35 dakika pişirin
- Börülceler yumuşayınca ocaktan alın
Püf Noktaları:
- Börülceleri haşlarken içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz
- Yemeğin daha lezzetli olması için 1-2 defa dinlendirip tekrar ısıtın
- İsteğe bağlı olarak içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz
- Servis sırasında üzerine kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz
Servis Önerisi:
- Pilav ve cacık ile birlikte servis edebilirsiniz
- Yanında turşu ile oldukça lezzetli olur
|